Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fejlövés után rendőrsortűz

2008.04.09. 10:25
Nyolc halálos áldozata van eddig a választási kampánynak Nepálban. Az országban azután törtek ki zavargások, hogy a kommunisták egyik jelöltjét agyonlőtték. A választások után az új nemzetgyűlés felszámolhatja a monarchiát.

Agyonlőtték a Nepáli Kommunista Párt egyik képviselőjelöltjét az ország nyugati részén, Szurhet térségében. A gyilkosságot követően zavargások törtek ki, összecsaptak a kommunisták és a Nepáli Kongresszus Párt hívei. A rendőrség a helyzet feloldására sortüzet nyitott a kommunista tüntetőkre, legalább hatan vesztették életüket, jelentette a BBC.

Az ország délkeleti részén is zavargások robbantak ki, ott egy ember vesztette életét.

A maoista kommunisták szerint a zavargások azután törtek ki, hogy pártjuk aktivistái "letartóztatták" a rivális jelölt negyven fiatal aktivistáját. A rendőrség szerint valójában a maoisták rátámadtak a Kongresszus Párt jelöltjének autójára.

Nepálban 1999 óta először tartanak választást, amit az tett lehetővé, hogy a maoisták 2006-ban felfüggesztették a kormány megdöntését célzó fegyveres harcukat.

A választás után felálló nemzetgyűlés új alkotmányt írhat az országnak, egyben dönthet a monarchia felszámolásáról is. Nepált jelenleg Gyanendra király irányítja, ő 2001-ben került hatalomra, miután bátyja, Birendra király és a trónörökös Dipendra herceg, Gyanendra unokaöccse is életét vesztette egy, a királyi palotában kirobbant tűzharcban. A rossznyelvek szerint a királyt és a trónörököst maga Gyanendra ölte meg.