Ágnes
-5 °C
2 °C

Fejlövés után rendőrsortűz

2008.04.09. 10:25
Nyolc halálos áldozata van eddig a választási kampánynak Nepálban. Az országban azután törtek ki zavargások, hogy a kommunisták egyik jelöltjét agyonlőtték. A választások után az új nemzetgyűlés felszámolhatja a monarchiát.

Agyonlőtték a Nepáli Kommunista Párt egyik képviselőjelöltjét az ország nyugati részén, Szurhet térségében. A gyilkosságot követően zavargások törtek ki, összecsaptak a kommunisták és a Nepáli Kongresszus Párt hívei. A rendőrség a helyzet feloldására sortüzet nyitott a kommunista tüntetőkre, legalább hatan vesztették életüket, jelentette a BBC.

Az ország délkeleti részén is zavargások robbantak ki, ott egy ember vesztette életét.

A maoista kommunisták szerint a zavargások azután törtek ki, hogy pártjuk aktivistái "letartóztatták" a rivális jelölt negyven fiatal aktivistáját. A rendőrség szerint valójában a maoisták rátámadtak a Kongresszus Párt jelöltjének autójára.

Nepálban 1999 óta először tartanak választást, amit az tett lehetővé, hogy a maoisták 2006-ban felfüggesztették a kormány megdöntését célzó fegyveres harcukat.

A választás után felálló nemzetgyűlés új alkotmányt írhat az országnak, egyben dönthet a monarchia felszámolásáról is. Nepált jelenleg Gyanendra király irányítja, ő 2001-ben került hatalomra, miután bátyja, Birendra király és a trónörökös Dipendra herceg, Gyanendra unokaöccse is életét vesztette egy, a királyi palotában kirobbant tűzharcban. A rossznyelvek szerint a királyt és a trónörököst maga Gyanendra ölte meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!