Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Elzavarták a nepáli királyt

2008.05.28. 20:51
Alig hét év uralkodás után megbuktatták Nepál királyát. A köztársaság kikiáltásáért küzdő maoisták többséget szereztek a parlamentben és megszüntették a monarcháit a himalájai államban.

Hivatalosan eltörölték a monarchiát Nepálban. A 240 éves uralkodóház trónfosztásáról az alkotmányos nemzetgyűlés döntött szerdán. A himalájai államban kikiáltották a köztársaságot.

"Valóra vált az álmunk, azt hiszem, a nemzet álma vált valóra" - mondta a miniszterelnök. A 601 fős testületet az áprilisi választások óta a maoisták uralják. Ők már tíz éve harcolnak a népszerűtlen uralkodók eltávolításáért. Nepálban 2006-ban kötöttek békeszerződést a fő politikai pártok és a lázadók, ezzel véget vetve a 13 ezer ember életét követelő polgárháborúnak.

A pártok megállapodtak, hogy Gyamendra Bir Bikran Shah Dev nepáli királynak 15 napot adnak a palota elhagyására. Az uralkodó 2001-ben került a trónra, miután fivérét lemészárolták a palotában.

Két kisebb bomba robbant szerdán Nepál fővárosában, Katmanduban, közölte a rendőrség. A detonációkban egy nő sérült meg. Hétfőn szintén két kisebb robbanószerkezet lépett működésbe. Akkor senki sem sérült meg, de a támadást egy korábban ismeretlen szélsőséges hindu csoport vállalta magára.