Donát
-4 °C
2 °C

Munkaképtelen politikus Nepál új kormányfője

2006.04.28. 12:38
Négy év után, pénteken újra ülésezik a nepáli parlament. Az abszolút hatalmáról lemondó Gyanendra király a demokratikus pártok javaslatára egy betegeskedő, 84 éves politikust nevezett ki kormányfőnek.

Nagybete, idős embert, a tüdőproblémái miatt az újra összehívott parlament alakulóülését is kihagyó 84 éves Girija Prasad Koiralát nevezte ki miniszterelnöknek Gyanendra nepáli király a véres demonstrációk után politikai győzelmet arató nepáli demokratikus pártok javaslatára, jelentette az AP. A demokratikus pártok munkáját a maoista lázadók is támogatják, akik három hónapos ideiglenes túzszünetet jelentettek be. A maoisták tíz éve tartó lázadásában eddig mintegy 13 000-en vesztették életüket.

Krishna Sitaula, a demokratikus pártok szóvivője nem kívánt részletekkel szolgálni Koirala betegségéről. Csak annyit árult el, hogy az idős politikusnak tüdőproblémái vannak, és orvosai döntésén múlik, mennyire tud részt venni a parlament munkájában.

Koiralát ötödször nevezték ki az ország kormányfőjének.

Békeremények

Gyanendra király 2005-ben a demokratikus pártok és a 2002-ben felfüggesztett parlament tehetetlenségével indokolta döntését az abszolút monarchia bevezetéséről. Az elmúlt hetek véres demostrációi - az összecsapásokban 15-en haltak meg - azonban döntése visszavonására kényszerítette az uralkodót.

A demokratikus pártok most nagy reményeket fűznek a békéhez, főleg, hogy a maoisták - akik támogatták a demokraták tüntetéseit - tűzszünetet hirdettek. De a maoisták hangsúlyozták, hogy csak ideiglenes fegyvernyugvásról van szó, a fegyveres harc tényleges felfüggesztésének feltétele az ország monarchista alkotmányának megváltoztatása.

Az új alkotmányban az uralkodónak legfeljebb ceremoniális szerepet szánnának, igaz, a maoisták a köztársasági államformáért küzdenek igazán.