Konrád
8 °C
26 °C

Lecsapott ellenzékére a nepáli király

2006.04.07. 13:40
Ismét több száz tüntetőt tartóztattak le Nepálban pénteken, a demokrácia visszaállításának érdekében meghirdetett négynapos általános sztrájk második napján. A tüntetők Gianendra király egyeduralmának megszüntetését követelik.

Legalább 100 embert tartóztattak le a nepáli Kongresszus pártból és körülbelül ugyanennyit a Nepáli Kommunista Párt tagjai közül péntek reggel a Nepálban kitört zavargásokban. A Patanban indult, de Katmanduba is átterjedő tüntetés résztvevői köveket hajítanak az általuk emelt útakadályokat eltávolítani próbáló rendőrök felé, akik könnygázzal és gumibottal válaszolnak az agresszióra. A helyszíni tudósítók szerint néhány tüntetőt letartóztatásukkor brutálisan megvertek.


Klikk a képre!

Az uralkodó 2005 februárjában ragadott magához minden hatalmat három évre, arra hivatkozva, hogy a kormány képtelen leverni a tíz éve tartó, mintegy 13 ezer halálos áldozatot követelő maoista fegyveres felkelést. Az ellenzéki párt négynapos sztrájkot hirdetett, mellyel megszegte az eddig érvényben lévő gyülekezési tilalmat. Emiatt az utóbbi két napban több tucat politikai vezető és több száz tüntető került rács mögé. "Az uralkodó napjai meg vannak számlálva" - mondta a Kommunista Párt egyik aktivistája.

A tömeges letartóztatások nemzetközi felháborodást váltottak ki, a helyi lapok a kormányzat összeomlását jósolják. Az összecsapásokban eddig egyetlen ember vesztette életét, a rendőrség szerint szívrohamban.