Benedek
-5 °C
5 °C

Tiszta zokniban a cenzúra ellen

2005.02.07. 14:18
Fegyveres katonák biztosítják, hogy a nepáliak ne szerezzenek tudomást a maoista lázadók sikereiről és a király diktatórikus hatalomátvételéről. A forrongó politika nem szűrődhet át a lapokba, a két hete önkényuralmi rendszerre átállt királyság cenzorai nem nézik jó szemmel a király személyét esetleg kritizáló újságírókat.

Kemény cenzúrát vezetett be Nepál uralkodója. A király két hete oszlatta fel az ország kormányát, és azóta gyakorlatilag diktatórikus módszerekkel irányítja országát. A lépés legfőbb indoka a maoista lázadók térnyerése. A kommunista köztársaságról álmodó lázadók a királyság csaknem egészét uralmuk alá hajtották.

Élvezik a napsütést

Most már a még királyi hatalom alatt álló területeken sem kisebb az elnyomás. A puccsal teljhatalmat szerző király emberei a kritika legapróbb jeleit is keményen elfojtják. A Times of India beszámolója szerint a kökemény cenzúra különös reakciókat váltott ki a helyi sajtóból. Amióta fegyverrel fenyegetőző katonák ellenőrzik az újságok tartalmát, különös témaválasztékkal álltak elő a lapok.

Nepál legolvasottabb angolnyelvű napilapja, a Kathmandu Post hétvégi számában például hosszú szerkesztőségi publicisztikában lamentált a tiszta zokni alapvető fontosságáról. a Zoknik a társadalomban című cikk szerzője szerint elszomorító, hogy Nepál saját forrásból nem tudja kielégíteni a zokniszükségletet, így Indiából és Kínából kell minőségi termékeket importálni. A cikk arra kérte a nepáliakat, hogy idén nyáron különösen figyeljenek arra, hogy tiszta zokniban járjanak.

A többi lap sem mer ennél politikaibb témákat érinteni. A hétvégi újságok írásai az íjászat szépségeiről, a női krikett rejtelmeiről szóltak, az egyik napilap pedig hasznos tanácsokat adott arról, hogyan érdemes élvezni a szikrázó napsütést.

Csengőfrász

Az idillinek látszó állapot persze brutális valóságot takar. A pletykák szerint a két héttel ezelőtti királypuccs óta már hat újságírót vittek el lefüggönyözött autók. Hivatalosan eddig csak két újságíró, a Nepáli Újságíró Szövetség elnökének és főtitkárának letartóztatását ismerték el. "Másokat is fenyegetnek, veszélyes mostanában újságírónak lenni", nyilatkozta a Times of Indiának egy veterán riporter.

A félelmek megalapozottnak tűnnek. A frissen kinevezett tájékoztatási miniszter szerint "az újságírókat meg kell fegyelmezni". A hétvégi újságcikkek is bizonyítják, hogy a miniszter, Tanka Dhakal komolyan is gondolja a fegyelmet.