György
14 °C
24 °C

A nepáli ellenzék elutasította a király ajánlatát

2006.04.22. 11:59
A nepáli ellenzéki pártszövetség szombaton elutasította Gianendra királynak, a himalájai királyság uralkodójának a miniszterelnök-jelölésre vonatkozó ajánlatát, és közölte, a tüntetések folytatódnak. Közben Katmandu utcáin a biztonsági erők tüzet nyitottak a királyi palota felé vonuló tiltakozókra, többen megsebesültek.

Gianendra király pénteken televíziós fölhívásban azt ajánlotta a hét pártból álló tömörülésnek, állítsanak ők miniszterelnök-jelöltet. A televízióban elhangzott beszédben a király ígéretet tett arra, hogy visszaadja a hatalmat népének, azonban nem jelölt ki időpontot a választások megtartására. "A nyilatkozatnak nincs jelentősége" - mondta Girija Prasad Koirala, az ellenzéki szövetséghez tartozó legnagyobb párt, a Nepáli Kongresszus képviselője, egykori kormányfő. "Nem fogadjuk el (az ajánlatot), folytatjuk a tiltakozást" - szögezte le Madhav Kumar Nepal, a szintén ellenzéki Nepáli Kommunista Párt főtitkára.

Bár a nepáli kormány helyi idő szerint szombat déltől nyolcórás kijárási tilalmat rendelt el a fővárosban, Katmanduban - ahogy az elmúlt két hétben szinte folyamatosan - szombaton is több tízezren tüntettek Gianendra király hatalma ellen. A biztonsági erők hiába próbálták feltartóztatni a tömeget, az tovább áramlott a város központi részén fekvő, katonák által védett királyi palota felé. A katonáknak csak egy kilométerre a palotától sikerült szétoszlatniuk a tüntetőket gumiköpennyel bevont lövedékek és könnygáz bevetésével. A biztonsági erők hírek szerint éleslőszert is használtak a tiltakozók ellen, akik közül legkevesebb nyolcan megsebesültek.

Királyi teljhatalom


Nézze meg képeinket!

A Kínával és Indiával határos himalájai ország 1990-től a múlt év februárjáig alkotmányos monarchia volt, ám akkor az uralkodó magához ragadta a hatalmat, és korlátozta a polgári szabadságjogokat. Arra hivatkozott, hogy a maoista lázadás és az államszervezetben uralkodó korrupció megfékezése érdekében van szüksége a teljhatalomra.

A tüntetők előzőleg értésre adták: nem elégedettek a király pénteki bejelentésével, miszerint Gianendra átadja a végrehajtó hatalmat a hét ellenzéki pártnak, mert az uralkodó kizárta bármilyen változtatás lehetőségét az alkotmányban.

A politikai pártok szerint alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztására, új alkotmány megszövegezésére van szükség. A maoista lázadók, amelyek laza kapcsolatban állnak az ellenzéki szövetséggel, a helyzet rendezését célzó tárgyalásokon való részvétel előfeltételeként szintén egy új alkotmány megalkotását nevezték meg.

A nepáli kormány egy másik rendelkezésében szombaton határozott két ellenzéki szabadon engedéséről. A Nepáli Kommunista Párt két vezetőjét pénteken vették őrizetbe a rendvédelmi erők. Szabadon bocsátásuk fontos feltétele a hatalom és a hét ellenzéki párt, valamint az ország nagy részét ellenőrzésük alatt tartó maoista lázadók közötti megbeszéléseknek.