Béla
12 °C
27 °C

Király lett a családját lemészárló nepáli trónörökös

2001.06.02. 12:44
Szombaton királlyá nyilvánították a kómában fekvő Dipendra herceg trónörököst, aki az előzetes hírekkel ellentétben mégsem lett öngyilkos, amikor péntek este lemészárolta a családját, köztük apját, Birendra királyt és anyját is. Nagybátyját kormányzóvá nevezték ki az ázsiai országban, amely az alkotmányos válság szélére sodródott. A trónörökös egy banketten kitört veszekedés miatt ragadott fegyvert és ölt meg legalább nyolc embert.
Összeült szombaton délelőtt a "vének tanácsaként" funkcionáló úgynevezett Magántanács Nepálban és királlyá nyilvánította Dipendra herceget, aki nem sokkal korábban lemészárolta a királyi családot és önmagával is végezni akart.

A példátlan tragédia pénteken este történt egy banketten: Dipendra egy családi veszekedés után rántotta elő automata fegyverét és ölte meg apját, az 55 éves Birendra királyt, anyját és két testvérét. Rajtuk kívül több más családtag is életét vesztette, az áldozatok számáról azonban eltérő hírek érkeztek: az MTI nyolc vagy kilenc halottról számol be, míg a BBC 11 áldozatot említ. A veszekedés egyébként Dipendra leendő felesége miatt tört ki, a trónörökös anyja ugyanis nem értett egyet fia választásával.

Az első hírek szerint a trónörökös végzett magával, ami azt jelentette volna, hogy nagybátya, Gianendra herceg lesz Nepál királya, aki pénteken nem tartózkodott a fővárosban, Katmanduban. A trónörökös jelenleg kómában van, és kórházban fekszik.

Bir Bikram Sah Dev Birendra király 55 esztendős volt. 1972-ben lépett trónra a világ egyik legszegényebb országában és rendkívüli népszerűségnek örvendett alattvalói körében. 1990-ig abszolút monarchiát vezetett országában, ezt követően azonban engedélyezte demokratikus pártok megalakulását és a szabad választásokat.

A 147 ezer négyzetkilométeres, 21 millió lakosú himalájai országban a foglalkoztatottak 90 százaléka a mezőgazdaságban dolgozik, a felnőtt lakosság 70 százaléka írástudatlan. Nepál legfontosabb exportcikke a szőnyeg, a másik fő bevételi forrást pedig a Himalája csúcsait felkereső turisták jelentik.