Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarellenes incidensek kísérik a romániai népszámlálást

2002.03.20. 19:07
Több eseteben megtagadták a román népszámlálási biztosok, hogy az önkéntes bevallásuk alapján jegyezzék be a csángómagyarok nemzetiségét. Kolozsváron pedig ok nélkül bírságolják meg a magyarokat. A tét sok helyen a magyar nyelvhasználat.
A Bákó megyei Pusztina faluban a népszámlálási biztosok több csángómagyar lakosra nyomást gyakoroltak nemzetiségük bevallásával kapcsolatban. Voltak esetek, amikor az összeírók megtagadták a kérdezettektől, hogy önkéntes és szabad bevallásuk alapján jegyezzék be nemzetiségüket a népszámlálási ívekre. A romániai népszámlálás során előfordult súlyos szervezési rendellenességre a Moldovai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) hívta fel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség figyelmét- amit Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke jelentett be sajtóértekezletén.

A szövetségi elnök közölte, hogy az RMDSZ a jelzett esetek sürgős kivizsgálását kéri az illetékesektől. Az RMDSZ vezetői hangsúlyozták: fontos, hogy az összeírt lakosok megköveteljék a népszámlálóktól, hogy a kérdőíveken a helyszínen és golyóstollal tüntessék fel önként vállalt nemzetiségüket és anyanyelvüket, senki se elégedjen meg azzal, hogy az összeírók különböző okokra hivatkozva csak ceruzával töltsék ki a megfelelő rubrikákat.

Az összeírók a magyar nemzetiséget csak ceruzával jelölik

Az MTI bukaresti irodáját szerdán több Bukarestben élő magyar nemzetiségű román állampolgár értesítette arról, hogy a népszámlálók kizárólag ceruzával hajlandók feltüntetni a nemzetiségükre adott választ. Előfordult, hogy amikor az egyik kérdezett emiatt tiltakozott, a népszámláló hatósági személy elleni erőszak vádjával feljelentette őt a rendőrségen.

Kolozsváron Gheorghe Funar polgármester, aki ebben a tisztében a helyi népszámlálási bizottság elnöke is, szerdán veréssel fenyegette meg a helyi Szabadság című magyar nyelvű újság munkatársát a népszámlálás ügyében összehívott sajtóértekezleten. A Szabadság "bűne" feltehetően az volt, hogy utánajárt annak a bejelentésnek, amelyet a hét elején Vasile Gherman, a városi népszámlálási bizottság titkára tett az összeírás kezdetén Kolozsváron azonnal kirótt büntetésekről.

Kolozsváron magyar nemzetiségű lakosokat bírságoltak ok nélkül

A bizottsági titkár szerint több embert azért kellett megbüntetni, mert hamis adatokat próbáltak feltüntetni, illetve nem voltak hajlandóak beengedni lakásukba a népszámlálókat. Azt a román sajtó is gyorsan kiderítette, hogy az incidensek csak a bizottsági titkár képzeletében léteztek, a Szabadság viszont név szerint megírta, hogy mely magyar nemzetiségű kolozsvári lakosokat szerette volna ilyen alapon megbüntetni a bizottság.

A magyar nyelv használata a tét

Kolozsváron a népszámlálás kérdése azért is különösen fontos, mert Gheorghe Funar nem hajlandó végrehajtani a közigazgatási törvény rendelkezéseit a nemzeti kisebbségek anyanyelvének használatáról. Az 1992-es népszámlálás adatai szerint Kolozsvár lakosságának közel 23 százaléka magyar nemzetiségű volt, így a törvény értelmében a közigazgatásban használni kellene a magyar nyelvet a kincses városban is.

Funar szerint az 1992-es népszámlálás eredményét meghamisították a magyarok javára, és közölte: bebizonyítja, hogy a városban nincs ennyi magyar. Ebben a szándékban feltehetően osztozik Vasile Gherman is, aki nem más, mint az a kolozsvári anyakönyvvezető, aki tavaly megtagadta egy magyar nemzetiségű pár összeadását, mert a két fiatal magyar nyelven is kimondta az igent. Ghermant emiatt a közigazgatási bíróság első fokon arra kötelezte, hogy onnan folytassa a házasságkötési ceremóniát, ahol a nem létező törvénytelenségre hivatkozva félbeszakította.