Vendel
6 °C
19 °C

Magyarellenes incidensek kísérik a romániai népszámlálást

2002.03.20. 19:07
Több eseteben megtagadták a román népszámlálási biztosok, hogy az önkéntes bevallásuk alapján jegyezzék be a csángómagyarok nemzetiségét. Kolozsváron pedig ok nélkül bírságolják meg a magyarokat. A tét sok helyen a magyar nyelvhasználat.
A Bákó megyei Pusztina faluban a népszámlálási biztosok több csángómagyar lakosra nyomást gyakoroltak nemzetiségük bevallásával kapcsolatban. Voltak esetek, amikor az összeírók megtagadták a kérdezettektől, hogy önkéntes és szabad bevallásuk alapján jegyezzék be nemzetiségüket a népszámlálási ívekre. A romániai népszámlálás során előfordult súlyos szervezési rendellenességre a Moldovai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) hívta fel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség figyelmét- amit Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke jelentett be sajtóértekezletén.

A szövetségi elnök közölte, hogy az RMDSZ a jelzett esetek sürgős kivizsgálását kéri az illetékesektől. Az RMDSZ vezetői hangsúlyozták: fontos, hogy az összeírt lakosok megköveteljék a népszámlálóktól, hogy a kérdőíveken a helyszínen és golyóstollal tüntessék fel önként vállalt nemzetiségüket és anyanyelvüket, senki se elégedjen meg azzal, hogy az összeírók különböző okokra hivatkozva csak ceruzával töltsék ki a megfelelő rubrikákat.

Az összeírók a magyar nemzetiséget csak ceruzával jelölik

Az MTI bukaresti irodáját szerdán több Bukarestben élő magyar nemzetiségű román állampolgár értesítette arról, hogy a népszámlálók kizárólag ceruzával hajlandók feltüntetni a nemzetiségükre adott választ. Előfordult, hogy amikor az egyik kérdezett emiatt tiltakozott, a népszámláló hatósági személy elleni erőszak vádjával feljelentette őt a rendőrségen.

Kolozsváron Gheorghe Funar polgármester, aki ebben a tisztében a helyi népszámlálási bizottság elnöke is, szerdán veréssel fenyegette meg a helyi Szabadság című magyar nyelvű újság munkatársát a népszámlálás ügyében összehívott sajtóértekezleten. A Szabadság "bűne" feltehetően az volt, hogy utánajárt annak a bejelentésnek, amelyet a hét elején Vasile Gherman, a városi népszámlálási bizottság titkára tett az összeírás kezdetén Kolozsváron azonnal kirótt büntetésekről.

Kolozsváron magyar nemzetiségű lakosokat bírságoltak ok nélkül

A bizottsági titkár szerint több embert azért kellett megbüntetni, mert hamis adatokat próbáltak feltüntetni, illetve nem voltak hajlandóak beengedni lakásukba a népszámlálókat. Azt a román sajtó is gyorsan kiderítette, hogy az incidensek csak a bizottsági titkár képzeletében léteztek, a Szabadság viszont név szerint megírta, hogy mely magyar nemzetiségű kolozsvári lakosokat szerette volna ilyen alapon megbüntetni a bizottság.

A magyar nyelv használata a tét

Kolozsváron a népszámlálás kérdése azért is különösen fontos, mert Gheorghe Funar nem hajlandó végrehajtani a közigazgatási törvény rendelkezéseit a nemzeti kisebbségek anyanyelvének használatáról. Az 1992-es népszámlálás adatai szerint Kolozsvár lakosságának közel 23 százaléka magyar nemzetiségű volt, így a törvény értelmében a közigazgatásban használni kellene a magyar nyelvet a kincses városban is.

Funar szerint az 1992-es népszámlálás eredményét meghamisították a magyarok javára, és közölte: bebizonyítja, hogy a városban nincs ennyi magyar. Ebben a szándékban feltehetően osztozik Vasile Gherman is, aki nem más, mint az a kolozsvári anyakönyvvezető, aki tavaly megtagadta egy magyar nemzetiségű pár összeadását, mert a két fiatal magyar nyelven is kimondta az igent. Ghermant emiatt a közigazgatási bíróság első fokon arra kötelezte, hogy onnan folytassa a házasságkötési ceremóniát, ahol a nem létező törvénytelenségre hivatkozva félbeszakította.