Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Megvan a gépeltérítők neve

2001.09.14. 17:28
Megvan a 18 gépeltérítő neve - jelentette a CNN a szövetségi nyomozóirodára hivatkozva. Az akció hátterében feltehetőleg az egyiptomi radikális iszlámista csoport, az Iszlám Dzsihád áll, a szervezet vezetője pedig egy Oszama bin Ladenhez közel álló személy.
Szövetségi ügynökök kiderítették annak a 18 embernek a nevét, akik kedden négy repülőgépet eltérítve terrortámadást hajtottak végre New York és Washington ellen - értesült a CNN.

Az akciót megszervező fő csoport feltehetőleg egy egyiptomi radikális iszlámista szervezet, az Iszlám Dzsihád. Hasonló néven a megszállt palesztin területeken is működik egy csoport. Az egyiptomi csoport vezetője feltehetőleg Oszama bin Ladenhez, a szaúdi terroristavezérhez közel álló személy. A feltehetőleg Afganisztánban rejtőző bin Laden, aki számos akciót hajtott már végre amerikai célpontok ellen, korábban tagadta, hogy személyesen köze volna a keddi támadáshoz.

Korábban az AFP egyiptomi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy bin Laden szervezete szoros kapcsolatban állt két egyiptomi fundamentalista szervezettel is. A terroristavezér arra kérte fel Dzsamáa Iszlámija és a Dzsihád elnevezésű csoportokat, hogy forduljanak Amerika és Izrael ellen. A két szervezetnek véres múltja van: 1981-ben a Dzsihád ölte meg Anvar Szadat egyiptomi elnököt, négy évvel ezelőtt pedig a Dzsamáa Iszlámija követte el azt a véres luxori merényletet, amelyben 58 turista vesztette életét.

>>> Bővebben: Bin Laden egyiptomi kapcsolatai

A nevek feltételezett listája
Walid Al Shehri, Wail Alsheri (Waleed Alsheri), Mohammad Atta, Aabdul Alomari és Satam Sugami - feltehetőleg ők ütköztek a WTC északi tornyának.

Marawn Alshehhi, Fayez Ahmed, Mohald Alshehri, Hani Hanjour, Hamza Al Ghamdi és Ahmed Al Ghamdi - a déli toronynak.

Khalid Almihdhar, Majed Moqued, Nawaf Al Hazmi és Salem Al Hazmi - a Pentagonnak.

Ahmed Al Haznawi, Ahmed Alnami, Ziad Jarrah és Saeed Alghamdi - ők zuhantak le Pittsburgh mellett.

(a nevek angol fonetikus átírással szerepelnek)