Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megkezdődött a halottak keresése

2005.09.11. 17:57
Továbbra is ezrek dacolnak a kötelező evakuálást elrendelő hatóság felszólításával, miközben negyvenezer segélymunkást vezényelnek a katasztrófa sújtotta övezetbe. Mégsem kell 80 nap a város lecsapolásához, állítólag másfél hónap alatt végeznek a szivattyúk.
Az amerikai vöröskereszt fennállásának legnagyobb toborzó műveletét indította el, mivel 40 ezer segélymunkásra lenne szüksége a Katrina hurrikán sújtotta térségben.

A vöröskereszt 160 ezer embernek nyújt hajlékot 675 menedékhelyen, és a hét eleje óta pedig különösebb hírverés nélkül csaknem 60 ezer embernek vállalta át a szállodaszámláját, akik maguktól távoztak a katasztrófa sújtotta térségből és most nincs hova menniük. A költséget abból a fél milliárd dollárból fedezik, amelyet a szervezet a hurrikán károsultjainak a javára gyűjtött.

A vöröskereszt állja a cechet

Több ezer szállodát és motelt értesítettek a Mexikói-öböl térségében, hogy a vöröskereszt fedezi azok szobaszámláját, akik a katasztrófa által érintett postai irányítószámok alá tartoznak. A szállássegélyhez elég a recepción valamilyen okmány bemutatása arról, hogy az érintett körzetekből érkeztek, a rászorultságot nem kell bizonyítani, papírt sem kell kitölteni. A segítség 14 napra szól, de a vöröskereszt máris jelezte, hogy nagyon rugalmasan kezeli ezt az időkorlátot.

A természeti csapás következtében 1,3 millió ember kényszerült otthona elhagyására.

A rendkívüli helyzetek szövetségi hivatala (FEMA) bejelentette, hogy a hét végén beszüntetik a szerdán meghirdetett 2000 dollárral feltöltött bankkártyaakciót, mihelyt befejezik a kiosztását a Texasba evakuált családoknak. Más államokban nem tervezik az akció folytatását. A károsultaknak telefonon, interneten kell a pénzsegélyt kérelmezni, melyet postán küldött csekken vagy banki átutalással teljesítenek.

New Orleansban szakértők és idomított kutyák bevonásával folyik a kutatás házról házra a holttestek után. A Baton Rouge és New Orleans között St. Gabrielben létesített tábori halottasházban a nap 24 órájában zajlik a munka. Az áldozatok földi maradványainak azonosítását egy fekete műanyagból hevenyészett kerítés zárja el az esetleges bámészkodók és a sajtó tekintete elől.

A sajtó egy texasi bíróság sürgősségi döntése értelmében tudósíthat a halottak felkutatásáról és elszállításáról. Az előzmény, hogy a hatóságok az áldozatok méltóságára és a hozzátartozók érzelmeire hivatkozva megtiltották a sajtónak, hogy beszámoljanak erről a műveletről, a CNN hírtelevízió azonban a bírósághoz fordult azzal, hogy FEMA tilalma alkotmányellenes, mivel sérti a szólásszabadságot biztosító cikkelyt.

A Katrina halálos áldozatainak a száma az eddigi adatok szerint 381, valamennyien amerikai állampolgárok. Louisianában 154, Mississippi államban 211, Floridában 14, Alabamában pedig két személy vesztette életét.

Gyorsabban csapolnak

A városban továbbra is ezrek dacolnak a kötelező evakuálást elrendelő hatóság felszólításával. A rendvédelmi erők nem alkalmaznak fizikai kényszert, noha Ray Nagin polgármester korábban ezt az intézkedést is kilátásba helyezte.

A városi rendőrfőnök, Eddie Compass úgy ítélte meg, hogy az utóbbi négy napon nem történt említésre méltó bűncselekmény. A hurrikán pusztítása óta kétszáz embert tartóztattak le. Az 1750 fős rendőri állományból háromszáz ember hiányzik, akiknek nagy része önkényesen távozott.

A belvárosban folyik a nagytakarítás, a szemét, a törmelék, és a leszakadt ágak elszállítása. A legfrissebb hírek szerint a várost már 40 nap alatt lecsapolhatják, a korábban emlegetett 80 nap helyett.