Auguszta
-3 °C
2 °C

Felmentették az amerikai katasztrófavédelmi hivatal vezetőjét

2005.09.09. 20:05
Már nem a Nemzetközi Arab Telivér Szövetségtől érkezett Michael Brown vezeti az amerikai katasztrófavédelmi hivatalt. A Katrina hurrikán okozta károkat 125 milliárd dollárra becsülik, minden második amerikai máshol építené fel New Orleanst.

Felmentették pénteken Michael Brownt, az amerikai szövetségi katasztrófavédelmi hivatal igazgatóját. Két magát megnevezni nem kívánó washingtoni illetékes szerint Brownt visszarendelték a Louisiana állambeli Baton Rouge-ból a fővárosba. Helyét Thad W. Allen altengernagy, az amerikai parti őrség egyik parancsnoka veszi át, aki korábban a New Orleans-i mentőakciókat felügyelte. Brown már napok óta a támadások kereszttűzében állt amiatt, hogy a kormányzat lassan reagált a hurrikánra.

#alt#
Nem voltak elégedettek Brownnal (Fotók: EPA)

Brown - aki a Nemzetközi Arab Telivér Szövetségtől ment a katasztrófavédelemhez - és szervezete munkáját számos kritika érte a Katrina pusztítása után. A túlélők és a politikai közvélemény jelentős része is a FEMA-t és vezetőjét tartja a lassú reagálás felelősének. Lemondását még republikánus törvényhozási képviselők is követelik, írja a Reuters.


Brown alkalmatlanságáról bővebben itt>>>

125 milliárd dolláros pusztulás

Elérhetik a 125 milliárd dollárt a Katrina hurrikán okozta károk egy amerikai kockázatkezelő társaság pénteken közzétett becslései szerint. A Risk Management Solutions (RMS) nevű, természeti katasztrófákra szakosodott cég szerint a károk legalább fele adódik abból, hogy New Orleanst elárasztotta a víz. A város mintegy 60 százaléka vízben áll.

#alt#
New Orleans - rossz időben, rossz helyen

A cég a biztosított javakban bekövetkezett pusztulást 60 milliárd dollárra tette, ami a legmagasabb az ágazati cégek becslései közül. Az RMS korábban 20-35 milliárd dollárral számolt.

Más helyen építenék fel a várost

Az amerikaiak több mint fele szerint más helyen kellene újraépíteni a túlságosan alacsonyan fekvő New Orleanst, amelynek nyolcvan százaléka víz alá került a Katrina hurrikán átvonulása után.

Az AP amerikai hírügynökség megbízásából készült felmérés pénteken ismertetett eredményei szerint a megkérdezettek 54 százaléka magasabban fekvő, biztonságosabb helyre telepítené át a 484 ezres világvárost, amely átlagosan hat lábbal (mintegy 180 centiméterrel) a tengerszint alatt terül el.