Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Washington letett a bombázásról?

2001.10.01. 09:36
A Newsweek hírmagazin szerint az Egyesült Államok az érdemleges célpontok hiánya miatt letett arról, hogy bombatámadásokkal söpörje végig Afganisztánt, ehelyett különleges erőket telepít a közép-ázsiai országba.
Az amerikai hetilap hétfői száma szerint George Bush elnök kormánya arra a következtetésre jutott, hogy az Oszama bin Laden terroristavezért rejtegető Afganisztánban kevesebb számba vehető célpont van, mint Koszovóban. Washingtoni elemzők szerint Afganisztánban a terrorista táborokat kiürítették, és az egyedüli "jó katonai célpontokat" - néhány televíziós és radarállomástól, illetve pár katonai bázistól és üzemanyagraktártól eltekintve - az a nagy számú könnyű teherautó jelenti, amelyek géppuskákkal és rakétavetőkkel vannak felszerelve. Ezeknek a céloknak a "levadászása" azonban a lap szerint rendkívül nehéz.

A felderítő egységeket már bevetették Afganisztánban

A Newsweek szerint az amerikai vezetés - amely korábban a nagy távolságból végrehajtandó bombázásokat erőltette - most olyan különleges erők "agresszív" telepítése mellett határozta el magát, mint a naval seals, a haditengerészet kis létszámú speciális egységei vagy a mindössze pár ezer fős, gerilla- és terroristaellenes hadviselésre kiképzett hírhedt zöldsapkás erő.

Az amerikai adminisztráció állítólag a nyilvánosság kizárásával az előző héten közölte a kongresszusban - ahogy az erre vonatkozó 1973-as törvény előírja -, hogy amerikai és brit különleges felderítő egységeket vetettek be Afganisztánban és Afganisztánon kívül is. A hírmagazin szerint Bush a kiterjedt bombázásokról való lemondás esetén is elrendelhet légicsapásokat az afganisztáni ópiumraktárak ellen.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft