Piroska
-2 °C
5 °C

New York nem kért a szaúdi herceg tízmillió dollárjából

2001.10.12. 06:58
A New York-i polgármesteri hivatal visszautasította egy szaúdi herceg tízmillió dolláros adományát. Al-Valid bin Talal ugyanis bírálta az Egyesült Államok közel-keleti politikáját. A herceg úgy véli, hogy az USA-nak felül kellene vizsgálnia a Közel-Keleten folytatott politikáját, s az Amerikai Egyesült Államok ellen hangolhatja az arab világ jelentős erőit Washington Izrael-barát politikája.
Al-Valid bin Talal herceg, a szaúd-arábiai uralkodó, Fahd király unokaöccse, sokszoros milliárdos üzletember, miután megtekintette a Világkereskedelmi Központ még mindig füstölgő romjait, részvétét nyilvánította, és 10 millió dollárt ajánlott fel annak az alapítványnak, amelyet a város az áldozatok hozzátartozóinak megsegítésére hozott létre.

A herceg szörnyűséges bűntettnek nevezte a szeptember 11-i merényleteket, és országa maradéktalan támogatásáról biztosította Amerikát. Később azonban kifejtette: úgy véli, az Egyesült Államoknak felül kellene vizsgálnia a Közel-Keleten folytatott politikáját, és kiegyensúlyozottabb álláspontot kellene képviselnie a palesztin kérdésben.

Rudolph Giulilani New York-i polgármestert annyira feldühítette a herceg e nyilatkozata, hogy kezdeményezésére az alapítvány visszautasította a 10 millió dolláros csekket. Al-Valid herceg a nap folyamán a CNN hírtelevíziónak részletesebben is kifejtette véleményét. Eszerint ő az arab világ zömével együtt elítéli a terrorizmust; azonban az arab világ jelentős erői szembefordulhatnak a terroristaellenes koalícióval, mert az Egyesült Államok ellen hangolja őket Washington egyoldalúan Izrael-barát politikája.