Lőrinc
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Megtagadták a letelepedést egy gazdag 102 éves brittől

2008.02.11. 12:11
Az új-zélandi hatóságok nemet mondtak egy 102 éves brit férfi kérelmére, aki öreg napjait az országban szerette volna tölteni, egyetlen élő rokona, fia közelében.

A nyugalmazott kutatóvegyész, Eric King-Turner állítólag 284 ezer amerikai dollárnyi (52 millió forint) megtakarítással bír, emellett nem kevés nyugdíjat is kap, tehát megélhetése biztosított. Letelepedési kérelmét azzal indokolta, hogy utolsó éveit 63 éves örökbe fogadott - brit születésű, de új-zélandi állampolgár - fiával és menyével szeretné tölteni.

A 102 éves férfi jövő hétvégén érkezik Új-Zéland partjaihoz. A szépkorú férfi január ötödikén indult hajón Nagy-Britanniából feleségével, a 87 éves, új-zélandi származású Dorisszal.

Az új-zélandi bevándorlási hatóság azzal indokolta döntését, hogy nincs biztosíték arra, hogy az öregúr az országban marad. Lehet, hogy visszamegy Nagy-Britanniába, és ott él majd fia nélkül, ahogyan ezt évekig tette. Fia viszont szabadon meglátogathatja apját az Egyesült Királyságban, a 102 éves férfi egészségi állapota pedig - a legutolsó orvosi vizsgálat szerint - lehetővé teszi, hogy Új-Zélandra utazzon látogatóba egyetlen élő rokonához. A hatóság leszögezi: "az ügyben nincs semmi különleges".

A korábban viszont a hírek arról szóltak, hogy King-Turner és neje, az új-zélandi származású Doris egy dél-angliai faluban élt, mígnem az asszonynak honvágya lett. A házaspár 13 évvel ezelőtt találkozott, özvegyként szerettek egymásba.

"105 éves koromban nem akarom majd bánni, hogy nem tettem meg ezt a lépést 102 évesen, és nem költöztem a világ túlsó felére" - mondta az optimista öregúr. "Bár napról-napra élek, hiszen az én koromban már nem lehet tudni, fölébredek-e másnap, mégsem készülök a halálra - tette hozzá még január ötödikén, hajóra szállásakor.