Sára, Márió
2 °C
6 °C

Összeomlott az északi front

2003.04.11. 06:56
Moszul megadta magát, az iraki katonák fegyvereiket hátrahagyva, civil ruhában indultak Bagdad felé. Gyalog, vidáman beszélgetve. Törökország aggódik az északi nagyvárosok miatt, az amerikaiak szerint ők, és nem a kurdok ellenőrzik Kirkukot és Moszult.
Csütörtök éjszaka kisebb számú amerikai katona és kurd pesmerga harcos vonult be Moszulba - jelentette be Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. A CNN jelentése szerint a bevonulás folyamatos, reggelre az északi frontot védő iraki reguláris haderő nagy része letette a fegyvert és civil ruhában Bagdad felé indult.

Gyalog, mosolyogva

A férfiak többsége gyalog megy, vidáman beszélgetnek - derül ki a CNN felvételeiből. A hírcsatorna értesülései szerint a csapatok nagy része már napokkal ezelőtt feladta volna a harcot, csak a Baasz párt milicistái akadályozták meg őket ebben.

Moszul eleste előtt a város főkormányzója és a védelemre rendelt 5. hadtest parancsnoka megadási szándékát jelezte az amerikai hadsereg 173. légideszant hadosztálya felé. A pesmergák és az amerikaiak csak ezután vonultak be a városba.

Amerikai ellenőrzés

Moszul és Kirkuk elfoglalása aggodalmat keltett Törökországban. A törökök teljes egészében elutasítják, hogy a városok kurd ellenőrzés alá kerüljenek. Az amerikaiak ígéretet tettek arra, hogy a városok ellenőrzését ők veszik át. A pesmerga harcosok egyébként az amerikai hadvezetéssel egyeztetve végzik műveleteiket.

Az iraki diktatúra így már csak Tikritet birtokolja a jelentősebb városok közül. Huszein szülővárosában kerülhet sor a háború utolsó nagy ütközetére.