Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Hiába zavarogtak a punkok, bontják az ifjúsági házat

2007.03.05. 11:30
Négy napig tartó zavargások után az építőmunkások megkezdték a koppenhágai Ungdomhuset ifjúsági ház bontását. A munkások maszkot viselnek, mert tartanak a zavargó punkok bosszújától.

A napokig tartó zavargások után megkezdték az Ungdomhuset ifjúsági ház lebontását Koppenhágában. A négyemeletes ifjúsági ház 25 évig az anarchisták, punkok, újbaloldaliak gyülekezőhelye volt, de 2001-ben a városvezetés eladta egy evangélikus vallási közösségnek.

A balos mozgalmak nem vettek tudomást az eladásról, és továbbhasználták a foglalt házat. A hatóságok a múlt csütörtökön kezdtek hozzá az épület kiürítéséhez, ez véres zavargásokhoz vezetett.

Az Ungdomhuset környékén napokig barrikádharcok folytak, a hatóságok hétszáz zavargót, köztük száz külföldit vettek őrizetbe. A zavargók főként Németországból kaptak erősítést, ahol a foglaltház-mozgalom és az újbalos autonóm-mozgalom is erős.

A dán rendőrség a szokotnál határozottabban és keményebben lépett fel. Bár Dániában sem példátlan a baloldali tüntetők és a rendőrség összecsapása, ilyen mértékű, több napig tartó zavargásokra és kemény rendőri fellépésre még nem volt példa, jellemző például, hogy a rendőrök páncélozott járműveket is bevetettek a molotov-koktéllal védekező punkok ellen.

A bontásra hétfőn érkező munkások sisakjuk alatt maszkot viseltek és letakarták cégük logóit is, mert a tüntetők megtorlásától tartanak. A műveletet jelentős rendőri biztosítással kezdték el.