Cecília
4 °C
6 °C

Horvát olajmunkásokat raboltak el Nigériában

2007.02.19. 11:27
Három horvát olajmunkást raboltak el vasárnap egy nigériai bárból, velük kilencre emelkedett a szélsőségesek által fogva tartott külföldiek száma. Egy januárban elhurcolt amerikai mérnököt és helyi sofőrjét szombaton engedték szabadon elrablóik.

Fegyveresek elraboltak három horvát olajmunkást a dél-nigériai Port Harcourt város egyik bárjából, közölték hétfőn olajipari biztonsági források. A három horvát a Hyunday Heavy Industry konszern egyik alvállalkozójának, a Hydrodive Ltd.-nek az alkalmazottja volt.

"Az egyik bázishoz közeli bárban ittak éppen, amikor szélsőségesek szállták meg a környéket, és elvitték őket" - mondta el egy olajipari biztonsági forrás. Vasárnap éjjeli elhurcolásukkal kilencre nőtt a Niger folyó deltavidékén fegyveres csoportok által jelenleg fogságban tartott külföldiek száma. Egy január 23-án elrabolt amerikai mérnököt és nigériai sofőrjét szombaton engedték szabadon elrablóik.

Rendszeresek az emberrablások

Az év eleje óta szinte hetente követtek el emberrablásokat váltságdíjat követelő fegyveresek, akik több mint ötven külföldi vendégmunkást ejtettek foglyul a térségben, ahol gyakran nyomorban élő falvaknál létesülnek sok millió dolláros olajfúró bázisok. A túszok többnyire sértetlenül kiszabadulnak, bár előfordult néhányszor, hogy a túszejtők és a járőröző katonai erők közötti tűzharcban életüket vesztették.

Nigéria az afrikai kontinens legnagyobb és a világ hatodik legnagyobb olajtermelője. A szélsőségesek támadásai, köztük szabotázsakciók miatt azonban tavaly február óta ötödével csökkent a kitermelés.

Elemzők az erőszak jelentős fokozódását az áprilisban esedékes választások miatti feszültséggel is összefüggésbe hozzák. A nigériai politikusok ugyanis hagyományosan fegyveres osztagokat hoznak létre ellenfeleik megfélemlítésére és híveik védelmére. Nigéria 1999-ben tért vissza a demokratikus hatalomgyakorláshoz a hadsereg közel három évtizednyi diktatúrája után, az országban ez lesz az első alkalom, hogy demokratikusan választott államfőt egy ugyancsak demokratikusan megválasztott politikus válthat posztján.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?