Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A nagy New Hampshire-i pulykavadászat

2004.01.27. 10:22
Újabb alázásra készül John Kerry. A massachusettsi szenátor a legvisszafogottabb becslések szerint is tizenegy százalékot verhet a korábban a demokrata elnökjelöltség fő esélyesének tartott Howard Deanre. Wesley Clark már csak a harmadik helyért küzd, helyzete Clintonékat is egyre inkább aggaszthatja.
"Nem biztos, hogy döntetlenre állunk, de nagyon szoros a verseny" - jelentette ki az AP-nek adott nyilatkozatában Howard Dean egy nappal az első hivatalos demokrata előválasztás előtt. A korábban a demokrata elnökjelöltségre legesélyesebbnek tartott vermonti exkormányzó magabiztossága megmagyarázhatatlannak tűnik a legfrissebb közvéleménykutatási adatok tükrében.

Messze lemaradva

Howard Dean
Klikk a képre!
Dean a számára legkedvezőbb adatok szerint is tizenegy százalékpont hátrányban van Kerryvel szemben. A massachusettsi szenátor a felmérések szerint a New Hampshire-iek legalább 36, legfeljebb 38 százalékának szavazatára számíthat. Az Iowában megalázó vereséget elszenvedő Dean a CNN/Gallup felmérése szerint 25 százalékon áll, három másik közvélemény-kutató 16-20 százalék körüli szavazatot jósol számára a keddi szavazáson.

Wesley Clark 11-17 százalék körüli eredményre, John Edwards 8-15 százalékra számíthat. Joe Lieberman, Al Gore egykori elnökjelöltje valamennyi közvélemény-kutatás szerint az ötödik helyen áll a jelöltek között, ami egyben a veterán politikus versenyből való kiesését is jelenti.

Elbukott vezércsel

Kérdéses lehet Wesley Clark jövője is. Amennyiben a Clintonok által megtámogatott tábornok a harmadik helyen végez - esetleg nem sokkal lemaradva a most még bizakodó Howard Dean előtt -, még lehet esélye a felzárkózásra. Amennyiben azonban, ha csak pár százalékkal is, de az iowai meglepetésmásodik John Edwards mögé szorul, komolyan elgondolkodhat a visszavonuláson.

Clark egy hete taktikai okokból hagyta ki az iowai pártválasztmányi szavazást. A NATO egykori európai főparancsnoka teljesen ismeretlen volt a közép-nyugaton, tanácsadói úgy gondolták, egy megalázó vereségnél a távolmaradás is jobb. Az iowai szavazása múltban nem volt túl jelentős esemény. Kerry meglepetésgyőzelme és annak mindent elsöprő aránya azonban olyan lendületet adott a massachusettsi szenátornak, ami elsöpörheti az ott csendben taktikázó Clarkot.

Már Clintonék is izgulhatnak

A tábornok az iowai szavazást megelőző hétig folyamatosan csökkentette hátrányát Howard Deannel szemben, John Kerryt még meg is előzte. Mostanra azonban már a harmadik helyért is kemény csatát kell folytatnia.

Ha negyedik helyen végezne, Clark gyakorlatilag elveszítené esélyét a demokrata elnökjelöltségre. Valószínű azonban, hogy továbbra is versenyben marad. Egyrészt elegendő delegátust szerezhet az elnökjelölő konvencióra ahhoz, hogy akár az alelnökjelöltséget is kiharcolja magának. Másrészt, mert delegáltjaira még szüksége lehet Hillary Clintonnak is.