Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Elpusztult a földi paradicsom

2005.03.29. 00:46
Három és fél méteres hullámokkal csábítja a világ szörföseit a nyugat-indonéz Nias szigete. Tavaly decemberben a víz elöntette a szigetet, most legalább kétszázkilencvenen meghaltak és a főváros házainak többsége összedőlt. A március végi, 8,7-es erősségű földrengés legnagyobb kárait Nias szenvedte el.
Legalább kétszázkilencven ember halt meg az Indonézia nyugati partjainál fekvő Nias szigetén a hétfői földrengés után. A sziget legnagyobb városában a házak hetvenöt százaléka leomlott, félő, hogy több százan rekedtek a romok alatt, mert a földrengés álmukban érte az embereket. A BBC idézi a legnagyobb niasi város polgármesterét: "Gunungsitoli halott város, a túlélők pánikban vannak." Egy helyi rendőr szerint a mentés nehezen halad, mert nincsenek megfelelő eszközök a mentésre.

Három ausztrál éppen harminc évvel ezelőtt talált rá, szinte véletlenül az eldugott, száznegyven kilométer hosszú, ötven kilométer széles szigetre, írja a Lonely Planet útikönyv. Azóta Nias a szörfösök egyik legkedveltebb helye, sokak szerint a földön nincs még egy olyan strand, ami ennyire alkalmas lenne erre a sportra. A sziget honlapja azzal csalogatja a látogatókat, hogy főszezonban szinte állandóak a három és fél méteres hullámok. Nem véletlen, hogy a Niason turistáskodók kilencven százaléka a szörfözés miatt vállalkozik az útra.

A sziget ennek ellenére még mindig eldugottnak számít. Egyetlen luxushotellel és néhány kávézóval kell beérniük a látogatóknak, akiket bőven kárpótol a föld egyik legszebb strandja.

Nias szigetét a december végi cunami is sújtotta, a víz területének nagy részét elárasztotta.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft