Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Tizenkét külföldi túlélőt találtak Nias szigetén

2005.03.31. 12:22
Erős utórengések rázták meg csütörtökön a nyugat-indonéziai Nias szigetét, ahol a mentők folytatják a hét elejei földrengés során összeomlott házak alatt rekedt túlélők és halálos áldozatok kiemelését. Ugyanazon a napon tizenkét egészséges külföldi túlélőre bukkantak, akik eddig nem adtak megukról életjelet.

Tizenkét külföldi túlélőre - három britre, két svédre, két németre, két franciára, két kanadaira és egy amerikaira - bukkantak a mentőcsapatok az Indonéziához tartozó Nias szigetén. A túlélők eddig nem adtak magukról életjelet a hét elején történt földrengés óta.

A külföldi túlélők mindannyian épek és egészségesek. A sziget déli partvidékén talált rájuk egy helikopteres mentőcsapat, közölte Lennart Linner jakartai svéd nagyövet. A túlélőknek a helikopteren érkezett alakulat jelentette az első kapcsolatfelvételt a külvilággal. Többen közülük alvással töltötték a természeti csapás óta eltelt napokat.

Utórezgések

A hétfő éjjeli földrengésnek a hivatalos ENSZ-bejelntés szerint több mint 620 halálos áldozata volt. Három földmozgást észleltek csütörtökön Szumátrától nyugatra, a hongkongi megfigyelőállomás szerint az egyik a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű volt.

Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök a tervek szerint csütörtök délelőtt a szigetre látogat - közölte az elnöki hivatal szóvivője, Binahati Baeha. Nias legnagyobb városának, Gunungsitolinak a polgármestere úgy fogalmazott: "Érkezik a segítség, történt némi előrehaladás". Hozzátette, hogy a szigeten állomásozó több száz indonéz katona is részt vesz a mentésben.

Francia tűzoltók a hajnali órákban mentettek ki egy nőt a romok alól negyvennyolc órával a hétfő éjjeli, a Richter-skála szerinti 8,7- es erősségű földrengés után. Ausztrál orvoscsoport is érkezett a szigetre. Három szingapúri helikopterrel szállították a sebesülteket Szumátrára.

Szerdán megérkeztek az első segélyszállítmányok, miután az ENSZ és a nemzetközi segélyszervezetek a decemberi földrengés és szökőár sújtotta Szumátra szigeti Aceh tartományból erőik egy részét átirányították Nias szigetére.