József, Bánk
-6 °C
0 °C

Egykorvolt forradalmár lett Nicaragua elnöke

2006.11.08. 06:30
Az első fordulóban megszerezte az elnöki címhez szükséges támogatást Daniel Ortega Nicaraguában. A szandinista vezér egyetlen esélye az első fordulós győzelem volt, ahol a kezére játszott a jobboldal megosztottsága.

A szavazatok 91,48 százalékának összesítése nyomán bizonyossá vált, hogy Daniel Ortega, a Szandinista Mozgalom vezetője már az első fordulóban megszerezte Nicaragua elnöki posztját. A nem hivatalos adatok szerint Ortega a vasárnapi választáson a szavazatok 38,07 százalékát, jobboldali riválisa, Eduardo Montealegre a szavazatok 29 százalékát szerezte meg.

A nicaraguai törvények értelmében ha egy jelölt az első fordulóban a szavazatok 40 százalékával, vagy a szavazatok 35 százalékával és öt százalékpontosnál nagyobb különbséggel nyer, nincs szükség második fordulóra. Ortega a negyven százalékot ugyan nem érte el, de 38 százalékos szavazati aránya mellett 9 százalékpontos előnnyel győzött.

Ortega a nyolcvanas években már állt Nicaragua élén. A kommunista Szandinista Mozgalom élén polgárháborút vívott az Egyesült Államok támogatását élvező jobboldali felkelőkkel, a contrákkal.

Ortega számára létkérdés volt, hogy az első fordulóban diadalmaskodjon, hiszen a jobboldal - végső soron Ortega győzelmét hozó - megosztottsága a második fordulóban, ahol mindössze két jelölt versenyzett volna, már nem játszott volna szerepet. Nicaraguában a szandinisták 1990-es bukása óta kizárólag a jobboldal volt hatalmon.