Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Megölték Abu Nidalt?

2002.08.20. 12:46
Egyes hírek szerint holtan találták bagdadi otthonában Abu Nidalt, a palesztin radikális mozgalmak egyik legismertebb személyiségét. A Fatah-Forradalmi Tanács cáfolja az állítást.
A három nappal ezelőtti állítólagos halálesetről az al-Ajjám palesztin lap számolt be. Abu Nidal szervezete, a Fatah- Forradalmi Tanács névtelenséget kérő szóvivője azonban cáfolja a hírt. A csoport az AFP-hez közleményt juttatott el és ebben hangoztatta: minden alapot nélkülöznek az Abu Nidal haláláról elterjedt hírek, azokat ellenséges hírszerző források terjesztették. A forrás szerint Abu Nidal jó egészségnek örvend és folytatja küldetését. Az Abu Nidal által 1973-ban létrehozott szervezet illetékese a közleményben hangsúlyozza: nem ez az első eset, hogy az ellenséges titkosszolgálatok bizonyos híreszteléseket terjesztve akarnak tető alá hozni "gyalázatos egyezményeket".

Abu Nidal, akinek nevéhez fűződik többek között az 1985. december 27-én a római Fiumicino repülőtéren elkövetett mészárlás, amelyben 16-an vesztették életüket, már jó ideje Irakban élt, bár az iraki-iráni háború idején Szaddám Husszein elnök az ország elhagyására kényszerítette. Több Olaszországban elkövetett merényletért 1988-ban egy római bíróság távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte - idézte fel a múltat a La Repubblica című római lap.

Abu Nidal, eredeti nevén Szabri al-Bana 1974-ben szakított a Jasszer Arafat vezette Palesztinai Felszabadítási Szervezettel, mert azt túl mérsékeltnek tekintette és létrehozta a Fatah-Forradalmi Tanács nevű önálló csoportot, amely a terrorizmus útját választotta. A bagdadi hatóságok hivatalosan soha nem ismerték el, hogy Abu Nidal Irak területén tartózkodott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?