Vilhelmina
12 °C
28 °C

Megölték Abu Nidalt?

2002.08.20. 12:46
Egyes hírek szerint holtan találták bagdadi otthonában Abu Nidalt, a palesztin radikális mozgalmak egyik legismertebb személyiségét. A Fatah-Forradalmi Tanács cáfolja az állítást.
A három nappal ezelőtti állítólagos halálesetről az al-Ajjám palesztin lap számolt be. Abu Nidal szervezete, a Fatah- Forradalmi Tanács névtelenséget kérő szóvivője azonban cáfolja a hírt. A csoport az AFP-hez közleményt juttatott el és ebben hangoztatta: minden alapot nélkülöznek az Abu Nidal haláláról elterjedt hírek, azokat ellenséges hírszerző források terjesztették. A forrás szerint Abu Nidal jó egészségnek örvend és folytatja küldetését. Az Abu Nidal által 1973-ban létrehozott szervezet illetékese a közleményben hangsúlyozza: nem ez az első eset, hogy az ellenséges titkosszolgálatok bizonyos híreszteléseket terjesztve akarnak tető alá hozni "gyalázatos egyezményeket".

Abu Nidal, akinek nevéhez fűződik többek között az 1985. december 27-én a római Fiumicino repülőtéren elkövetett mészárlás, amelyben 16-an vesztették életüket, már jó ideje Irakban élt, bár az iraki-iráni háború idején Szaddám Husszein elnök az ország elhagyására kényszerítette. Több Olaszországban elkövetett merényletért 1988-ban egy római bíróság távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte - idézte fel a múltat a La Repubblica című római lap.

Abu Nidal, eredeti nevén Szabri al-Bana 1974-ben szakított a Jasszer Arafat vezette Palesztinai Felszabadítási Szervezettel, mert azt túl mérsékeltnek tekintette és létrehozta a Fatah-Forradalmi Tanács nevű önálló csoportot, amely a terrorizmus útját választotta. A bagdadi hatóságok hivatalosan soha nem ismerték el, hogy Abu Nidal Irak területén tartózkodott.