Krisztina
19 °C
25 °C

Nigériai száműzetésbe távozott a libériai elnök

2003.08.12. 08:15
Fehér zsebkendőjét lengetve az órákkal korában lemondott libériai elnök, Charles Taylor hétfőn este felszállt egy repülőgépre, és nigériai száműzetésbe utazott. Az Egyesült Államok politikája eddig változatlan, és egyelőre nem szállnak partra a közelben állomásozó amerikai tengerészgyalogosok. A volt elnököt háborús bűnök elkövetésének vádjával egy nemzetközi bíróság felelősségre vonhatja.
Barátai, rokonai és még néhány kormánykatona is könnyeikkel küszködött, amint a monroviai nemzetközi repülőtéren Taylor búcsút intett, majd belépett a nigériai elnök különgépének utasterébe.

Charles Taylor
Fotó: EPA/STR
A fővárost körülkerítő fegyveres lázadók újabb harcokat helyeztek kilátásba, ha az elnök lemondása után azonnal nem hagyja el Libériát. Taylor hétfőn átadta a hatalmat alelnökének, Moses Blahnak, és nemzetközi nyomásra Nigériába utazott, ahol menedékjogot biztosítottak számára.

Röviddel Taylor elutazása előtt amerikai hadihajók tűntek fel a libériai partoknál, de hamarosan visszahúzódtak a tengerre. Amerikai tisztségviselők később megerősítették, hogy a hajók a nyugat-afrikai békefenntartó egységek működését segítik a múlt hét óta - jelentette az AP.

Az USA üdvözölte Taylor lemondását

Az Egyesült Államok hétfőn üdvözölte Charles Taylor libériai elnök lemondását és távozását. A Fehér Ház és a külügyminisztérium külön nyilatkozatban emlékeztetett arra, hogy a nyugat-afrikai országban kialakult polgárháborús helyzet rendezése érdekében Washington már hosszú ideje sürgette ezt.

A Fehér Ház szóvivője megerősítette, hogy az Egyesült Államok politikája egyelőre változatlan, azaz nincs szó a libériai partok közelében állomásozó amerikai tengerészgyalogosok esetleges partraszállásáról. A további lépésekről annak fényében döntenek, hogy mi történik az országban - jelentette ki a Fehér Ház képviselője.

Bíróság elé állíthatják

A külügyminisztérium képviselője utalt arra: Washington támogatja, hogy Charles Taylor volt elnököt háborús bűnök elkövetésének vádjával egy nemzetközi bíróság vonja felelősségre. A bíróságot előzetes tervek szerint Sierra Leonéban állítanák fel.