Mátyás
-6 °C
1 °C

Meggyilkolták Nigéria igazságügy-miniszterét

2001.12.24. 22:31
Vasárnap meggyilkolták Nigéria igazságügyminiszterét, Bola Igét. A támadók álmában, egyetlen lövéssel ölték meg a 71 éves politikust.
A vasárnap éjjeli merénylet indítékairól, a támadók kilétéről semmit sem tudni, csupán a politikus halálát erősítették meg hivatalos források.

Igét a délkeleti Ibadan városában, saját házában támadták meg vasárnap éjjel. A merénylők egyetlen szívtájékra leadott lövéssel végeztek az idős politikussal.

Egyes elemzők szerint a gyilkos merénylet összefüggésben lehet a délkeleti Osun tartomány vezetésében kialakult belső viszállyal. (Nigériában a gyarmati uralom megszűnte óta szinte állandóak a törzsi és hatalmi villongások.)

A múlt héten gyilkolták meg Osun állam kormányzóját, Odunayo Olagbajut, és zavargások törtek ki Ife városában. A most meggyilkolt igazságügyminiszter Olagbaju helyettesét és politikai ellenlábasát, Iyiola Omisorét támogatta.

Bola Ige egyébként elkötelezett demokrata volt, már a katonai diktatúra idején is szót emelt az önkényuralom ellen, a demokratikus értékek mellett. Alapítója volt a Szövetség a Demokráciáért pártnak.

A merénylet hírére Nigéria elnöke, Olusegun Obasanjo azonnal megszakította hivatalos programjait, és rendkívüli kormányülésen válságbizottságot hozott létre.