Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Halálra kövezhetik a házasságtörőt

2002.01.15. 11:07
Március közepéig elhalasztották az ítélethirdetést annak a nigériai nőnek az ügyében, akit egy iszlám törvényszék házasságtörés miatt megkövezésre ítélt. A nő ügyvédei azt állítják, hogy az asszonyt megerőszakolták. Az ügyben európai politikusok is megszólaltak, és elképzelhető, hogy a nemzetközi nyomás és nem a bírák fogják eldönteni a nő sorsát.

Egy nigériai iszlám törvényszék március 18-ig elhalasztotta az ítélethirdetést annak a nőnek az ügyében, akit a bírák megkövezéssel büntetnének vélt házasságtörése miatt. A halasztást a vád képviselői kérték, miután az asszony ügyvédei azzal védekeztek, hogy a gyermek nemi erőszak következtében fogant meg.

Kegyetlen büntetések

Safiya Husszeinit múlt évben halálra kövezésre ítélte az iszlám bíróság, miután házasságtörés vádjában bűnösnek találták. Nigéria Sokoto államában két évvel ezelőtt vezették be az iszlám igazságszolgáltatást, így például lopásért a végtagok levágása a büntetés. Házasságtörésért járó halálra kövezést eddig még nem hajtottak végre a nigériai államban.

Az asszony szabadlábon védekezhet

Az asszony a végleges ítéletig szabadlábon védekezhet. A sária törvényei értelmében, egy házasságon kívüli gyermek megléte elég bizonyíték a házasságtörés megállapítására, a körülményeket ritkán vizsgálják.

Safiya Husszeini annak ellenére elkövethette a házasságtörést, hogy nincs férje: az asszony ugyanis már korábban elvált. Az iszlám törvény azonban ezt nem tartja enyhítő körülménynek, és az asszony tettét házasságtörésnek tartja. A fajtalankodás bűntette csupán a férjezetlen, hajadon lányokra vonatkozik, ennek a cselekedetnek a büntetése is enyhébb: száz korbácsütés jár érte.

Egy férfi esetében a házasságtörés csak akkor bizonyított, ha maga a házasságtörő tanúskodik maga ellen egy iszlám törvényszéken, vagy ha négy férfi tanúsítja a félrelépést. Safiya Husszeini esetében szemtanúk nincsenek, a férfi előbb bevallotta a rendőrségen a házasságtörést, majd később visszavonta vallomását, mondván, nem is ismeri az asszonyt.

Az asszonyt megerőszakolták?

Az asszony ügyvédei azt próbálják bebizonyítani, hogy a nőt megerőszakolták. Szakértők szerint azonban valószínűbb, hogy eljárási hibára hivatkozva rendelik el az újabb tárgyalást: a vélt házasságtörés idején ugyanis az iszlám törvények nem voltak irányadók az államban.

Politikai nyomás rendezheti az ügyet

Még valószínűbb, hogy politikai nyomásra fogják megszüntetni az eljárást az asszony ellen. A hétfői tárgyalást is kíváncsi tömeg követte figyelemmel: a törvényszéki terem és a bíróság épülete is érdeklődőkkel volt tele.

Európai politikusok egy csoportja is beavatkozott a kérdésbe: ők közvetlenül Olusegun Obasanjo nigériai elnökhöz fordultak, hogy részesítse kegyelemben az asszonyt. Az Európa Parlament 77 tagja által aláírt levél barbárnak minősíti az ítéletet.