Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Katonai lőszerraktár robbant Nigériában

2002.01.28. 10:53
Véletlen tűz robbantott fel egy katonai lőszerraktárat Lagosban, Nigéria egyik legnagyobb városában. Szemtanúk szerint menekülés közben félezer ember fulladt bele egy csatornába. A vasárnap keletkezett tüzet csupán hétfőre sikerült eloltani. A hatóságok a televízión keresztül nyugtatták a lakosságot, hogy nem történt egy újabb államcsíny.

A legutolsó jelentések szerint félezer ember fulladt bele egy csatornába Nigéria legnagyobb városában, Lagosban, amikor vasárnap este egy katonai lőszerraktárban történt robbanás elől menekült. Egy szemtanú úgy tudja, hogy a hatóságok 580 ember holttestét találták meg, számos embert - közöttük sok gyermeket - eltűntnek nyilvánítottak. A tüzet csupán hétfő reggelre sikerült eloltani, a robbanások sorozata kora hajnalig folytatódott - jelentette a BBC. Az áldozatok számát egyelőre nem sikerült megállapítani.

Utcai tűzként indult

A katonaság szóvivője szerint a tűz egy utcai vásáron lobbant fel, majd gyorsan átterjedt a közeli katonaság lőszerraktára. A robbanás ereje a szemtanúk szerint 15 kilométeres körzetben érezhető volt, számos ablak kitört. A tragédia a Ikeja negyedben, a repülőtérhez közel történt.

Nem történt államcsíny

Az állami és katonai hatalom képviselői sorra megjelentek az állami televízióban, ahol nyugalomra intették a lakosságotk, és többszörösen megerősítették, hogy nem történt újabb államcsíny. Lagos kormányzója, Bola Tinubu a rendes tévéadást megszakítva ismertette az emberekkel a robbanás tényét. Tinubu cáfolta, hogy államcsíny történt volna, és szavai megerősítésére elmondta, a katonaság főparancsnoka mellette van.