Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Katonai lőszerraktár robbant Nigériában

2002.01.28. 10:53
Véletlen tűz robbantott fel egy katonai lőszerraktárat Lagosban, Nigéria egyik legnagyobb városában. Szemtanúk szerint menekülés közben félezer ember fulladt bele egy csatornába. A vasárnap keletkezett tüzet csupán hétfőre sikerült eloltani. A hatóságok a televízión keresztül nyugtatták a lakosságot, hogy nem történt egy újabb államcsíny.

A legutolsó jelentések szerint félezer ember fulladt bele egy csatornába Nigéria legnagyobb városában, Lagosban, amikor vasárnap este egy katonai lőszerraktárban történt robbanás elől menekült. Egy szemtanú úgy tudja, hogy a hatóságok 580 ember holttestét találták meg, számos embert - közöttük sok gyermeket - eltűntnek nyilvánítottak. A tüzet csupán hétfő reggelre sikerült eloltani, a robbanások sorozata kora hajnalig folytatódott - jelentette a BBC. Az áldozatok számát egyelőre nem sikerült megállapítani.

Utcai tűzként indult

A katonaság szóvivője szerint a tűz egy utcai vásáron lobbant fel, majd gyorsan átterjedt a közeli katonaság lőszerraktára. A robbanás ereje a szemtanúk szerint 15 kilométeres körzetben érezhető volt, számos ablak kitört. A tragédia a Ikeja negyedben, a repülőtérhez közel történt.

Nem történt államcsíny

Az állami és katonai hatalom képviselői sorra megjelentek az állami televízióban, ahol nyugalomra intették a lakosságotk, és többszörösen megerősítették, hogy nem történt újabb államcsíny. Lagos kormányzója, Bola Tinubu a rendes tévéadást megszakítva ismertette az emberekkel a robbanás tényét. Tinubu cáfolta, hogy államcsíny történt volna, és szavai megerősítésére elmondta, a katonaság főparancsnoka mellette van.