Diána
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Felmentették a megkövezésre ítélt házasságtörőt

2002.03.25. 14:25
Felmentett egy megkövezésre ítélt, házasságtörő asszonyt az államfő közbenjárására a sokotoi bíróság-jelentette a BBC.
Az iszlám törvények értelmében nyilvános megkövezésre ítélt az egyik nigériai bíróság egy gyermekes asszonyt, akit házasságtöréssel vádoltak. Safiya Hussainit azonban felmentette az észak-nigériai sokotoi bíróság, mert az eredeti ítéletet 'tévesnek' találta. A döntés bejelentése ellenére egy másik asszonyt házasságtörés miatt ugyancsak halálra ítéltek Katsina államban. Amina Lawalt azért ítélték megkövezésre, mert bevallotta a bakori bíróságnak, hogy gyereket vár.

Elnöki közbenjárás

Safiya házasságon kívül született gyermeke elégséges bizonyítéknak számított a vád számára az elsőfokú tárgyaláson. A hétfői felmentést a bíróság azzal indokolta, hogy a feltételezett bűn azelőtt történt, hogy a házasságtörés bűncselekménnyé vált a muzulmán jogrendben, ezért az esetet ejteni kell. Olusegun Obasanjo nigériai elnök - aki hívő keresztény - személyesen járt közben Hussaini ügyében, az asszony felmentését kérve. Emberjogi csoportok üdvözölték a döntést.

A Saria

Az iszlám Saria törvényeket Nigéria 12 északi államában alkalmazzák, ahol a muzulmán vallás az uralkodó. Ennek értelmében, aki lop, annak levághatják a kezét, akit alkoholfogyasztáson kapnak, azt megkorbácsolják, a házasságtörőket pedig kövezéssel sújtják. Ezekben az államokban a még az elvált asszonyok házasságon kívüli terhessége is bűncselekménynek számít. A nigériai igazságügy miniszter múlt heti levelében arra kérte az északi tartományok vezetőit, hogy enyhítsék, vagy módosítsák a bíróságok által kiszabott büntetéseket. Hozzátette, hogy a muzulmánok nem kaphatnak szigorúbb büntetést, mint a többi nigériai.