Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nigéria a világűrbe igyekszik

2001.07.06. 11:32
Ambiciózus, az éhező, és infrastrukturális hiányosságokkal küszködő országhoz nem illő terv szerint Nigéria a közeljövőben űrtechnológiával akar kísérletezni. Az afrikai államhoz hasonló cipőben jár Észak-Korea is: az ország egyharmadát az ENSZ eteti, miközben az ország fegyverkezésre és rakétatechnológiára fordítja kiadásai nagy részét.
A Világbank adatai szerint a világ 20 legszegényebb országa közé sorolt Nigéria közlekedési minisztere, Ojo Maueke a napokban kijelentette: országa a közeljövőben űrprogramot indít útjára. A program keretében űrintézetet hoznak létre, mely rakéta- és műholdtechnológiák kidolgozásával és felhasználásával foglalkozik majd.

Szegény ország, nagy álmokkal

A nigériai kormány hárommilliárd nairát (közel 8 milliárd forint) költene az elkövetkező három évben a programra. Bár Nigéria a világ hatodik legnagyobb olajexportőre, adóssága 8000 milliárd forintnyira rúg, az egy főre eső évi nemzeti jövedelem pedig csak 300 dollár körül van.

Nigériában a várható élettartam is meglehetősen rövid, 120 milliónyi lakosa a Világbank szerint átlagosan 53 életévet remélhet. Ebben jelentős szerepet játszik az a tény, hogy sokak számára nem biztosított az alapvető egészségügyi ellátás. A világegyetem rejtelmeit felfedezni igyekvő országban hiányos az infrastruktúra, az útfejlesztés nehézkes és lassú, és közoktatás is gondokkal küszködik.

Etnikai konfliktusok színtere

Mindemellett a közelmúltban Nigériában több etnikai konfliktus is kirobbant, a június végi összecsapások csak súlyosbították az általános válságot. A túlnyomóan mezőgazdaságból élő országban az alapvető élelmiszerek árai a terméshiány miatt rakétagyorsasággal emelkedtek, a kormány hatalmas mennyiségű rizs importálására kényszerült.

Észak-koreai rakétatervek és több millió éhező

A nigériai űrhódítási ambíciókat azonban messze felülmúlja a még mindig hidegháborúban gondolkodó népi demokratikus Észak-Korea. A kommunista vezetésű ország rakétafegyverei miatt a legnagyobb kihívást jelenti Amerika számára is.

Washington attól tart, hogy Észak-Korea rakétákkal és rakétatechnológiával lát el olyan, atomfegyver gyártására képes országokat, mint Pakisztán vagy Irán, és ez komoly veszélyt jelenthet az Egyesült Államokra nézve. A tárgyalások folyamán a rakétafegyverek csökkentéséért cserébe az észak-koreai állam műholdfelbocsátási technológiát és lehetőséget kért, az egyeztetés azonban kudarcba fulladt.

Az űrterveket dédelgető és a világ egyik legnagyobb fegyverarzenálját birtokló országban azonban általános az éhezés. Az ENSZ egyedül világélelmezési programján keresztül napi 8 millió embert etet, vagyis a lakosság egyharmadát látja el élelemmel. Bár a hatóságok ezt nem ismerik el, 1995 óta a lakosság élelmezését külföldi segélyekkel oldják meg. Az ország gazdasági helyzetéről pontos adatok nincsenek, a CIA Factbook becsült adatai szerint az egy főre eső GDP 1000 dollár körül van, az ország külföldi adóssága pedig 12 milliárd dollárra rúg.