Eszter, Eliza
EUR 383,48 Ft
USD 358,12 Ft
14 °C
24 °C

Kizsákmányolással vádolják a Nike-t

2000.09.05. 19:01
Egy ausztrál emberjogi szervezet szerint a Nike rendre megsérti Indonéziában alkalmazott munkásainak alapvető jogait, a kifizetett bérek pedig még a létfenntartásra sem elegendőek. A szervezet felszólítja a sydneyi olimpián résztvevő atlétákat, hogy ,,gondolják át" a Nike-hoz fűződő kapcsolatukat.
A Community Aid Abroad-Oxfam névre hallgató emberjogi szervezet részletes jelentést adott közre a sportruházati cég indonéziai tevékenységéről. Ebből kiderül, hogy a Nike távol-keleti országban alkalmazott munkásai - különösen a nők és a szakszervezeti tagok - rendszeresen zaklatásnak vagy fenyegetéseknek vannak kitéve, munkahelyi körülményeik, fizetésük pedig nyomorúságos. A Nike-t évek óta érik hasonló kritikák.

A Nike rendre megsérti indonéz munkásainak alapvető jogait
A jelentés szerzője által lefolytatott interjúkból kiderült, hogy a munkásokat heti hetven órát dolgoztatják, és mindössze napi egy dollár körüli összeget kerestek. Gyakran kell túlórázniuk, akik pedig ezt elutasítják, különféle megalázó büntetéseket kaphatnak. A bánásmód munkaidő alatt gyakran szintén megalázó és erőszakos, különösen, ha a munkavezetők úgy ítélik meg, hogy a munkások teljesítménye nem kielégítő.

Bár a női munkásoknak havi vérzésük miatt elvileg engedélyeznek néhány nap eltávozást, ezt csak akkor vehetik ki, ha a gyári klinikán tudják bizonyítani, hogy valóban menstruálnak. Ezzel kapcsolatban már korábban is támadták a vállalatot: 1998-ban egy civil szervezet kritizálta a megalázó gyakorlatot, és a Nike meg is ígérte, hogy végére jár a dolognak. 1999-ben újabb panaszok hangzottak el egy, a munkásokkal készült interjúsorozatban, amire a vállalat a felmérés hitelességének megkérdőjelezésével válaszolt.

A Nike-ügy
A sportruházatgyártó cégnek komoly priusza van emberjogilag. Először 1992-ben került reflektorfénybe a Nike, amikor egy Jeff Ballinger nevű amerikai aktivista beszámolókat közölt tapasztalatairól, amiket Indonéziában szerzett az ottani munkások szakszervezetbe tömörítése közben. Ballinger híradásai a szándékosan alacsonyan tartott minimálbér miatti alacsony fizetésekről és rossz munkakörülményekről több újságban is megjelentek. 1993-ban a CBS nevű csatornának riportot készített az indonéz Nike-munkásokról, amiből az is kiderült, hogy a cég nem tűrte a munkások közti szervezkedéseket: akik szakszervezetbe akartak tömörülni, rendszeresen zaklatásnak voltak kitéve, nem egyszer pedig fizikailag is bántalmazták őket. Az indonéz kormány semmiféle segítséget nem nyújtott a kihasznált munkásoknak, sőt, élenjárt a szakszervezeti mozgalmak eltiprásában. Az elkövetkező években rendszeresen jelentek meg riportok és újságcikkek a Nike távol-keleti gyáraiban uralkodó állapotokról, és nyilvános fellépésekre is sor került. A cég többször is megígérte, hogy felszámolja a visszaéléseket és jogtalanságokat, de sok civil szervezet szerint nem történt valódi előrelépés.
Látszólag azt sem veszik jó néven, ha valaki beszélni vagy szervezkedni próbál. Egy alkalommal egy munkás névtelen telefonhívást kapott, melyben figyelmeztették, hogy ha kedves az élete, ne beszéljen többet a gyárban uralkodó állapotokról. 1995-ben egy szakszervezeti vezetőt megkéselt két, a gyárvezetők által felbérelt férfi, és többeket elbocsátottak sztrájkszervezés miatt.

,,A Nike azt hangoztatja, hogy már megreformálta jogsértő tevékenységét. A valóság azonban az, hogy nem sok minden történt." - mondta Tim Connor, a jelentés szerzője. Connor szerint a cég termékeit reklámozó sportolóknak a saját szemükkel kellene látniuk, hogy milyen állapotok uralkodnak a távol-keleti gyárakban.

Nike-ellenes kampány várható az olimpián

A szervezet sajtótájékoztatóján egy volt amerikai labdarúgó-játékos beszámolt róla, hogy az elmúlt augusztust Indonéziában töltötte, ahol megkísérelt a Nike gyáraiban dolgozó munkásokhoz hasonlóan élni. Egy cementbunkerben lakott egy észak-jakartai nyomornegyedben, és naponta mindössze egy dollárt költött. Jim Keady elmondta, hogy a kísérlet végére alaposan megéhezett és elfáradt.

Az emberjogi szervezet az olimpia nyitónapján ,,alternatív nyitóünnepséget" tart. Szeptember 11-én Sydneyben, a Victoria Parkban egy hatalmas Nike cipőt vonultatnak fel, amelyet munkások húznak maguk után. A munkásokat ostorral biztatja majd egy, a vállalatot jelképező alak. A ,,nyitóünnepségen" Jim Keady és egy indonéz Nike-alkalmazott is felszólal majd.

A cég közleményben utasította vissza a vádakat; kijelentette, hogy a béreket megemelték, és javítottak a munkakörülményeken is. A Nike egyébként a sydneyi olimpia egyik legnagyobb támogatója. Több mint ezer atlétát támogat, és a játékok hivatalos sportruházat-szállítója.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla