Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Szerbia radikális elnököt akar

2004.04.17. 11:42
A radikálisok elnökét látnák szívesen a szerbiai választópolgárok a Beta hírügynökségben közölt felmérés szerint. Nikolic esetleges győzelmével a Nyugat nem támogatná a szerbiai reformtörekvéseket, az ország újra magára maradhat.
Nincs ugyan végleges lista azokról a politikusokról, akik elindulnak a június 13-ára kiírt szerbiai elnökválasztáson, a Marten Board International mégis közvélemény kutatást végzett arról, hogy a megkérdezettek kit látnának szívesen az elnöki székben.

A várakozásoknak megfelelően Tomislav Nikolic, a szerb radikálisok elnökhelyettese végzett az élen 30,2 százalékkal. A háborús bűnökkel vádolt hágai őrizetes, Vojislav Seselj helyettese nyerte volna a decemberi szerbiai elnökválasztást is, amennyiben a részvételi arány eléri az ötven százalékot.

Az április 12. és 15. között végzett felmérés második helyére 22,1 százalékkal a Demokrata Párt elnöke, Boris Tadic futott be 22,1 százalékkal, megelőzve a 13,7 százalékot szerzett Vojislav Kostunica kormányfőt. Az Új Szerbia vezetője, Velimir Ilic 9,1 százalékot szerezne - a Beta hírügynökség által közölt felmérés szerint.

A júniusi választás minden bizonnyal érvényes lesz, mert a parlament eltörölte az ötven százalékos érvényességi küszöböt. Nikolic győzelmével Szerbia helyzete tovább súlyosbodna, mert a Nyugat semmilyen módon nem támogatná az országot.