Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Kormánykudarc a japán választásokon

2003.11.10. 13:33
Jelentős kudarcot szenvedett el a hétvégi választásokon a japán kormány. Bár Koizumi kormányfő szavazatmaximalizálási szándékkal hirdetett előrehozott választásokat, abszolút többségét csak ügyeskedésekkel sikerült megtartania. Ennek ellenére költői hangulatban tett hitet reformjai folytatása mellett.
Reményeivel szemben nemhogy megerősödött, de abszolút többségét is elvesztette a hétvégi választásokon a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) Japánban. A fiatalítást hirdető és ennek érdekében pártja nagy öregjeit is félreállító Koizumi Junicsiro miniszterelnök ennek ellenére is hitet tett reformjai folytatása mellett - írja a BBC.

Összeügyeskedték

Első lépésben javaslatot tett a koalíciós Konzervatív Pártnak az egyesülésre. Nikai Tosira, a konzervatívok főtitkára hétfőn el is fogadta a pártok egyesítésére tett javaslatot, így az LDP végül mégis abszolút többséget szerzett a 480 tagú japán alsóházban. Az LDP 240 (a 237 LDP képviselőhöz még vasárnap csatlakozott három független), a konzervatívok 4 helyet szereztek a választásokon. A szintén kormányon lévő buddhista Új Komeito Párt 34 képviselőhelyet szerzett, kényelmes többséget biztosítva ezzel a koalíció számára.

Jelentősen megerősödött azonban az ellenzéki Japán Demokrata Párt. Míg az előző ciklusban 137 képviselőjük volt, most negyvennel több helyet szereztek.

Fát nevelne

Bár a választási eredményeket kudarcként kellene megélnie - a kormányfő előrehozott választásokat írt ki a legjobb eredmény elérése érdekében - Koizumi "a biztos többség" megszerzését ünnepelte. "Ez a jelentős méretű támogatás megalapozta a reformok továbbvitelét. Nagy fává kívánom nevelni a változás kicsiny bimbóját" - adott költői hangulatú nyilatkozatot az eredmények megismerése után a BBC-nek.

Kan Naoto, a DJP vezetője kifejezetten elégedett volt pártja eredményeivel. Az ellenzéki vezető azonnal támadást intézett az újraválasztott kormányfő ellen, mondván a bankvilággal és az építőiparral túlságosan is összefonódott LDP nem lesz képes a reformok végrehajtására.

Elégedetlenek

Az elemzők szerint a választás lassú változásokat jelez a japán társadalomban. Az LDP a modern japán állam elmúlt ötven évében gyakorlatilag megszakítások nélkül hatalmon volt, a közvélemény azonban elfordulni látszik a tizenhárom éve tartó strukturális válságot kezelni nem tudó kormánytól - írja a BBC.  • Vennék
  • Hírek