Ágnes
-1 °C
2 °C

Nőuralom Japánban?

2005.01.26. 11:28
Már a császári család békéjét fenyegeti a krónikus fiúhiány Japánban. A koronaherceg neje a stressz miatt egy éve nem jelent meg a nyilvánosság előtt. A kormány a nőági öröklés bevezetését fontolgatja.

Kormánybizottság vizsgálja Japánban a női öröklés bevezetésének lehetőségét. A császárságban a törvények szerint férfiági öröklés van, az uralkodóházban 1965 óta azonban nem született fiúörökös, írja a BBC.

A krónikus fiúhiány már a családi békét fenyegeti, Naruhito koronaherceg neje, Masako hercegnő az elmúlt egy évben minden nyilvános fellépését lemondta stresszbetegsége miatt. Betegsége orvosai szerint összefügg a fiúgyermek hiányában rá nehezedő családi nyomással, írja a BBC.

Mivel egyre reálisabb az esély rá, hogy férfiágon kihalhat a császári család, a kormány egyre komolyabban fontolgatja az örökösödési törvény megváltoztatását. "Tanulmányoznunk kell, hogyan tartható fenn stabilan az uralkodói ház a jövőben, tekintettel a család jelenlegi helyzetére", áll Junicsiro Koizumi kormányfő közleményében. A miniszterelnök szerint a japán társadalom tulajdonképpen felkészült egy uralkodónőre.

Véleményét alátámasztják a közvélemény-kutatások, a Kyodo hírügynökség felmérése szerint a japánok hetven százaléka támogatná a női öröklést. Nagy befolyású konzervatív körök azonban fenn akarják tartani a férfiági öröklést.

Japánnak a VI.-XVIII. század között nyolc császárnője volt. Ők azonban valamennyien vészhelyzetben uralkodtak, és nem volt gyermekük, aki örökölhette volna trónjukat. Az utodlás kérdése most is felmerült, a kormánybizottság vizsgálja azt is, hogy az öröklésben a nem, vagy az elsőszülöttség legyen a döntő, írja a BBC.