Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Ír szeparatisták fenyegetik Nagy-Britanniát

2008.07.28. 10:48
Bár a megfigyelt terroristák elenyésző része ír republikánus, az elmúlt hetekben hatvan százalékban Észak-Írországgal kapcsolatos terrorfenyegetéseket fogtak el a brit titkosszolgálatok. Tíz éve, az omagh-i robbantás óta nem volt ekkora a terrorveszély Észak-Írországban.

Tíz éve nem volt ilyen nagy veszélye egy szeparatista terrorhullámnak Észak-Írországban, írja a Guardian helyi rendőri és brit titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. A lap úgy tudja, hogy a lehallgatók az elmúlt hetekben hatvan százalékban republikánus terrorkészülődésről hallottak. Ez már azért is megdöbbentő, mert az MI5, a brit titkosszolgálat több száz iszlamista szélsőséges mellett mindössze nyolcvan ír republikánust figyel meg.

Az északír rendőrségi források szerint a békefolyamatot elutasító szakadár ír terrorcsoportok, a Valódi IRA és a Folyamatos IRA elsősorban katolikus rendőrtisztek meggyilkolására készülnek, ezzel próbálván elvenni a kedvét a katolikus fiataloknak attól, hogy rendőrnek álljanak az új, vegyes testületben. Erre utal szerintük egy visszhangtalanul maradt aknatámadás Co Fermanagh-ban, ami egy északír rendőrtiszt ellen irányult.

Sir Hugh Orde, az északír rendőrség főnöke szerint még sosem volt ilyen nagy a terrorveszély azóta, hogy ő vezeti rendőrséget. Beosztottjai azonban mindent megtesznek a támadások kivédésére. "A cél, hogy akit lehet, őrizetbe vegyünk és bíróság elé állítsunk. A mai napig harmincnál is több szélsőségest vettünk őrizetbe idén" - nyilatkozta a Guardiannak.

A katolikus szakadárok célja most a békefolyamat leállítása. Ezért elsősorban katolikus célpontok ellen terveznek támadásokat - egyrészt büntető jelleggel, megbosszulva az "elnyomókkal" való együttműködést, másrészt azért, hogy elbizonytalanítsák a katolikusokat a békefolyamatban. Az elmúlt napokban a rendőrség több katolikus börtönőrt költöztetett el ideiglenesen otthonából, mert fenyegetéseket kaptak.