Szilárda
0 °C
6 °C

Szélsőséges előretörés Észak-Írországban

2003.11.27. 11:03
A Sinn Fein és a Demokrata Unionista Párt tekinthető az északír választás nyertesének - derült ki az exit-poll adatokból. A terroristákkal szövetséges politikai alakulatok megerősödése veszélyt jelent az egész békefolyamatra.
Jelentősen megerősödtek a szélsőséges politikai erők Észak-Írországban - jelentette a Washington Post. Az első két exit-poll adatai szerint az IRA terrorszervezet politikai szárnya, a Sinn Fein a szavazatok 20, a protestáns szélsőségesek Demokrata Unionista Pártja (DUP) a voksok 25 százalékát szerezte meg.

Az ír állami televízió jelentésében figyelmeztetett az exit-pollok esetleges mérési hibáira, a végleges eredmények péntek délután körül várhatóak.

Veszélyben a békefolyamat

Amennyiben az adatok pontosak, jelentősen lelassulhat a békefolyamat. A DUP már a választások előtt jelezte, hogy nem hajlandó közösen kormányozni a Sinn Feinnel. Az északír békefolyamatot szabályozó nagypénteki egyezmény hatalommegosztást ír elő, függetlenül a választási eredményektől. A választási eredmények egyben a hivatalos brit és ír politika kudarcát is jelentik - a két ország kormánya a választások vesztesének tekinthető mérsékelt katolikus és protestáns pártokat, az SDLP-t és az Ulsteri Unionista Pártot támogatták.

Szavazóhelyiségeket támadtak

Észak-Írország önkormányzatát egy évvel ezelőtt függesztették fel, miután kiderült, az IRA lehallgatta Blair és Bush telefonbeszélgetéseit.

Az 1998-ban kötött nagypénteki egyezmény valamelyest normalizálta a negyed százados polgárháborúból kilábaló Észak-Írországot, az erőszakos cselekményeket azonban nem akadályozta meg teljes egészében. Jellemző, hogy a választások idején is követtek el támadásokat: Londonderryben fiatalok egy csoportja mintegy ötven Molotov-koktéllal támadt rá több szavazóhelyiségre - jelentette a Reuters. Az incidensekben senki sem sérült meg.