Árpád
-2 °C
3 °C

A nizzai csúcsra készülnek a külügyminiszterek

2000.12.03. 19:18
Az EU-tagországok külügyminisztereinek vasárnapi és hétfői találkozóival célegyenesbe fordulnak a csütörtökön Nizzában megnyíló csúcsértekezlet előkészületei: az előkészítő tanácskozások azonban minden jel szerint éppen a legfontosabb kérdéseket hagyják nyitva.
Diplomáciai források szerint néhány nappal a csúcs előtt nem várható lényeges előrehaladás a bővítési szempontjából elengedhetetlennek tekintett intézményi reformok ügyében. Nizzai szerződéstervezet továbbra sincs, bár a francia elnökség a napokban egy ilyen funkciót betöltő, több mint százoldalas összegzést terjesztett a tagországok elé.

A francia elnök egyeztető körútján alig történt előrelépés

A nizzai előkészületek zárószakaszában Jacques Chirac francia államfőnek a hét végén lezárult európai körútja során sem sikerült kimozdulni a holtpontról a legfontosabb reformjavaslatok ügyében. Ausztria, Írország, Portugália és Svédország változatlanul mereven ellenzi az Európai Bizottság létszámának korlátozását, illetve az ennek méltányossá tételére szolgáló egyenrangú rotáció bevezetését. Nagy-Britannia, Írország és Luxemburg adóügyekben, Franciaország a közös külkereskedelmi politikában, Németország a bevándorlási politikában, Spanyolország, Portugália és Görögország pedig a kohéziós politikában ragaszkodik vétójogának megőrzéséhez.

Az úgynevezett megerősített együttműködés az egyetlen olyan terület, ahol gyakorlatilag készen áll a megállapodás. E mechanizmus ara szolgál, hogy a tagországok egy része az integráció bizonyos területein szorosabban egyeztetve és gyorsabban haladjon előre, mint a többiek.

Hétfőn biztonságpolitikai kérdésekről tárgyalnak

Szerepelnek a nizzai napirenden az intézményi reformoktól független kérdések is, ezekről hétfőn tárgyalnak a külügyminiszterek. Várhatóan ez alkalommal véglegesítik az elnökségnek a közös biztonság- és védelmi politikáról készített jelentést. Az Európai Tanács ennek alapján dönt az intézmények véglegessé tételéről, a közös védelmi képességek értékelésének mechanizmusáról, valamint az EU és a nem EU-tag európai NATO-tagországok közötti együttműködés kereteiről.

A bővítésről is szó lesz

Áttekintik a bővítési folyamat állását is, itt főként Törökország csatlakozási partnerségének ügye a lényeges. Új keletű feszültségek támadtak ugyanis az EU és Törökország között, mert az Unió ismét felvetette a ciprusi probléma rendezésének szükségességét, amit Ankarában nagyon rossz néven vettek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?