Móric
14 °C
17 °C

A nizzai csúcsra készülnek a külügyminiszterek

2000.12.03. 19:18
Az EU-tagországok külügyminisztereinek vasárnapi és hétfői találkozóival célegyenesbe fordulnak a csütörtökön Nizzában megnyíló csúcsértekezlet előkészületei: az előkészítő tanácskozások azonban minden jel szerint éppen a legfontosabb kérdéseket hagyják nyitva.
Diplomáciai források szerint néhány nappal a csúcs előtt nem várható lényeges előrehaladás a bővítési szempontjából elengedhetetlennek tekintett intézményi reformok ügyében. Nizzai szerződéstervezet továbbra sincs, bár a francia elnökség a napokban egy ilyen funkciót betöltő, több mint százoldalas összegzést terjesztett a tagországok elé.

A francia elnök egyeztető körútján alig történt előrelépés

A nizzai előkészületek zárószakaszában Jacques Chirac francia államfőnek a hét végén lezárult európai körútja során sem sikerült kimozdulni a holtpontról a legfontosabb reformjavaslatok ügyében. Ausztria, Írország, Portugália és Svédország változatlanul mereven ellenzi az Európai Bizottság létszámának korlátozását, illetve az ennek méltányossá tételére szolgáló egyenrangú rotáció bevezetését. Nagy-Britannia, Írország és Luxemburg adóügyekben, Franciaország a közös külkereskedelmi politikában, Németország a bevándorlási politikában, Spanyolország, Portugália és Görögország pedig a kohéziós politikában ragaszkodik vétójogának megőrzéséhez.

Az úgynevezett megerősített együttműködés az egyetlen olyan terület, ahol gyakorlatilag készen áll a megállapodás. E mechanizmus ara szolgál, hogy a tagországok egy része az integráció bizonyos területein szorosabban egyeztetve és gyorsabban haladjon előre, mint a többiek.

Hétfőn biztonságpolitikai kérdésekről tárgyalnak

Szerepelnek a nizzai napirenden az intézményi reformoktól független kérdések is, ezekről hétfőn tárgyalnak a külügyminiszterek. Várhatóan ez alkalommal véglegesítik az elnökségnek a közös biztonság- és védelmi politikáról készített jelentést. Az Európai Tanács ennek alapján dönt az intézmények véglegessé tételéről, a közös védelmi képességek értékelésének mechanizmusáról, valamint az EU és a nem EU-tag európai NATO-tagországok közötti együttműködés kereteiről.

A bővítésről is szó lesz

Áttekintik a bővítési folyamat állását is, itt főként Törökország csatlakozási partnerségének ügye a lényeges. Új keletű feszültségek támadtak ugyanis az EU és Törökország között, mert az Unió ismét felvetette a ciprusi probléma rendezésének szükségességét, amit Ankarában nagyon rossz néven vettek.