Szilárda
-4 °C
2 °C

Nizza: A 2004-es bővítés a cél

2000.12.08. 17:28
Csütörtök este hírek szerint már körvonalazódni kezdett a megegyezés a bizottsági tagok számáról Nizzában. Komoly vita bontakozott azonban ki a franciák és a britek közt az európai hadtest ügyében, újabb tüntetésekre is sor került. Közben a tagállamok vezetői elfogadták a bővítési stratégiáról szóló bizottsági dokumentumot.
Az EU-tagországok vezetői támogatásukról biztosították az Európai Bizottság bővítési stratégiai dokumentumát, egyetértve azzal, hogy 2002 végéig lezárhatók a csatlakozási tárgyalások az erre akkor készen álló tagjelöltekkel - közölte Pierre Moscovici európai ügyekért felelős francia társminiszter. A nizzai csúcstalálkozó ide kapcsolódó eredményeit összefoglaló elnökségi dokumentum kívánatosnak nevezi, hogy az elsőként csatlakozó tagállamok már részt vehessenek a 2004-ben esedékes európai parlamenti választásokon - fűzte hozzá a miniszter.

Formálódik a megegyezés

A pénteken folytatódó csúcstalálkozón a felek megkezdték az intézményi reformokról szóló érdemi vitát. Csütörtök este hírek szerint már körvonalazódni kezdett a megegyezés a bizottsági tagok számáról - a kompromisszumos javaslat szerint minden ország megtarthat egy bizottsági tagot, de egy bizonyos létszám felett az egyenlő, rotációs rendszer lép életbe.

Katasztrófa lenne a kudarc, vélekednek a tagjelöltek
,,Az egész integrációs folyamatra katasztrófával járna a nizzai csúcs kudarca" - vélekedett az Indexnek Szent-Iványi István, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Szent-Iványi mindenesetre reménykedik, ötven százalékot ad a sikernek. Hozzátette azonban: egy esetleges kudarc esetén a későbbi reformkísérletek is sokkal nehézkesebbek lesznek. Csatlakozási esélyeinkről szólva úgy vélekedett: nem tudunk mit tenni, a sikertelen csúcs esetén is folytatnunk kell a tárgyalásokat, így azonban nem jutnánk sokra, hisz az intézményi fejezetbe bele se tudnánk fogni. Hasonlóan vélekednek egyébként francia újságoknak nyilatkozó lengyel és észt vezetők is.

A franciák szerint az EU-hadtestnek a NATO-tól függetlennek kell lennie

Komoly vita bontakozott ki viszont a franciák és a britek között az EU-hadtest kérdésében - írja a londoni The Times és az Independent. A lapok beszámolói szerint Jacques Chirac francia elnök felbőszítette azzal a briteket - és áttételesen az amerikaiakat -, hogy kijelentette: az EU-hadtestnek a NATO-tól függetlennek kell lennie. ,,Együtt kell működniük a NATO európai parancsnoki rendszerével, de függetlenül" - fejtegette a francia elnök. Ezt Nagy-Britannia és az atlanti integráció más támogatói ellenzik, mert attól tartanak, hogy a független katonai tervezési képességgel rendelkező EU-hadtest megosztaná a NATO-t.

A tüntetések ma is folytatódtak a csúcstalálkozó helyén. Mintegy tízezer állampolgár demonstrált a közös, demokratikus európai alkotmány elfogadásáért és egy föderális szerkezetű Európa megteremtéséért.

Csütörtökön elfogadták a jogok chartájét

Mint arról beszámoltunk, a tagok és a tagjelöltek vezetői tegnap végleg elvetették az egyszeri, nagy bővítés elvét. Chirac francia elnök azt mondta: egyértelműen a a jelöltek között differenciálva folytatják a tárgyalásokat, tehát a tagságra készen állóknak nem kell bevárniuk a lemaradottakat. Elfogadták továbbá az európai jogok chartáját, bár ez nem jár jogilag kötelező érvénnyel.

A témák
- A szavazatok újrasúlyozása a miniszteri tanácsban
A népesebb tagállamok javára újraosztanák a szavazatokat, ezt természetesen a kicsik ellenzik.
- A biztosi helyek újrasúlyozása az Európai Bizottságban
A kibővülő Unió "kormánya" működésképtelenné válhatna, ha mindenkinek jutna egy bizottsági tag, ez a rendszer tehát megszűnne. A kicsik nem hajlandók ezt elfogadni, mert félnek, hogy a nagyok nélkülük hoznak majd fontos döntéseket.
- Minősített szavazattal hozott döntések kibővítése
Jelenleg a döntések kétharmadát hozzák így, ezt újabb ötven területtel bővítenék ki, de körülbelül húsz kérdésben sok tagállam fél lemondani vétójogáról.
- "Kétsebességes Európa"
A megerősített együttműködés elve szerint egyes országok szorosabb integrációt folytatnának másoknál. Ebbe várhatóan belemennek az eddig szkeptikus, Britannia vezette északi országok.

- Védelempolitika
Az EU gyorsreagálású hadteste újabb elemekkel egészülhet ki
- Jogok chartája
A kötelező erővel nem bíró, alapjogokat lefektető európai jogok chartáját az euroszkeptikus államok - Britanniával az élen - ellenzik, mert félnek, hogy egy későbbi európai "szuperállam" alkotmányának alapjául szolgálhat.
- Szociális kérdések
A jogok chartájához hasonlóan ellenzi több ország, nemzeti önrendelkezésüket féltve. Kötelező érvényűvé válása kérdéses.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!