Árpád
-2 °C
4 °C

Megszületett a nizzai szerződés

2000.12.11. 07:17
Hétfő hajnalban megállapodás született az intézményi reformokról Nizzában, az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozóján. A tagállamok az éjjel benyújtott francia javaslatot fogadták el, amely a négy legnagyobb tagállamnak továbbra is egyenlő arányt biztosít a szavazatok újrasúlyozásában. Végül 29-29 vokssal, a Belgium vezetésével ,,lázadó" kis államok belegyeztek a javaslatba. Az Európai Unió "tartani fogja szavát, és 2003 január elsejétől nyitva tartja kapuit azon tagjelölt országok előtt, amelyek készen állnak a küszöb átlépésére" - jelentette ki Jacques Chirac a csúcs utáni sajtóértekezleten.
Végül megállapodás született a maratoni hosszúságúra nyúlt EU-csúcsértekezleten Nizzában, amelyet vasárnap éjfél előtt még felfüggesztettek. Erre azért került sor, mert - több forrásból származó egybehangzó értesülések szerint - hat kisebb tagállam, Belgium, Portugália, Finnország, Svédország, Ausztria és Görögország is elvetette a francia elnökségnek az újrasúlyozásra tett legutóbbi kompromisszumos javaslatát a szavazatok újraelosztására. Ez 30-30 szavazatot biztosított volna a négy legnagyobb tagországnak - Németországnak, Franciaországnak, Nagy-Britanniának és Olaszországnak - fenntartva az eddigi egyensúlyt.

Belgium megmakacsolta magát

A ,,lázadó" kis államok nem voltak hajlandóak a javaslat elfogadására, Belgium ugyanis sérelmezte, hogy a francia javaslat szerint kevesebb szavazat jutna neki (még ha csak eggyel is), mint a szomszédos Hollandiának. A portugál európai ügyekért felelős miniszter azt kifogásolta, hogy a javaslat szerint a minősített szavazattöbbséggel hozandó döntések elfogadását már három nagy tagállam is megakadályozhatná, amit a kisebbek méltánytalannak tartanak.

Hajnalban a francia elnök újabb kompromisszumos javaslatot terjesztett elő a tagországokra jutó szavazatok újrasúlyozására, amit délután egy óra után tárgyalni kezdtek az állam- és kormányfők. A négy nagy állam közötti egyensúly az immár harmadik súlyozási táblázat szerint is megmaradna, de ez 29 szavazatot jelentene. Spanyolország és Lengyelország 27-27 voksot kapna, Belgium viszont változatlanul eggyel kevesebbet (12), mint Hollandia. Ugyanakkor a kisebb tagországok kívánságának eleget téve a tervezet kiegészül az egyszerű többség követelményével is, amennyiben előírja, hogy egy 27 tagú unióban a döntések meghozatalához legkevesebb 14 tagország támogatására minden esetben szükség lenne.

Megállapodás hajnalban

Öt óra körül végül megállapodás született a tagállamok között a nizzai szerződésről, amit azt tett lehetővé, hogy Belgium feladta ellenállását és belegyezett abba, hogy kevesebb szavazattal rendelkezzen, mint északi szomszédja, Hollandia.

Az Európai Bizottságban minden tagállamnak egy tagja lesz - az újonnan csatlakozóknak is - mindaddig, amíg a tagállamok száma el nem éri a 27-et. Ekkor - később meghatározandó mértékben - csökkenteni fogják a testület létszámát, egyidejűleg a tagországok teljes egyenjogúságán alapuló rotációs rendszert vezetnek be. A nizzai szerződés értelmében 35 területen térnek át az egyhangúság helyett minősített szavazattöbbséggel történő döntéshozatalra. Az ebből a szempontból legproblematikusabbnak számító öt kérdésben azonban csak részleges eredményt könyvelhetnek el a tizenötök.

Az Európai Unió "tartani fogja szavát, és 2003 január elsejétől - amint vállalta Helsinkiben - nyitva tartja kapuit azon tagjelölt országok előtt, amelyek készen állnak a küszöb átlépésére" - jelentette ki a csúcson született megállapodás után Jacques Chirac. Az EU soros elnöki tisztét betöltő Franciaország elnöke reményét fejezte ki, hogy a nizzai szerződést mielőbb aláírják, ratifikálásának folyamata pedig másfél éven belül lezajlik. Ez lehetővé tenné, hogy megvalósuljon a bővítés időpontjára Helsinkiben tett ígéret, vélekedett a francia elnök.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?