Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Egy százalékos adóemelés miatt állt le New Jersey

2006.07.04. 16:08
Egy napja nem működnek a közintézmények New Jerseyben, szerdán pedig a kaszinók is bezárhatnak. Az állami törvényhozás nem tudott péntekig költségvetést alkotni, ennek hiányában pedig nem is fizethet alkalmazottainak. A demokrata képviselők a demokrata kormányzó adóemelési javaslata miatt háborognak.

A július 4-i amerikai nemzeti ünnep ellenére munkába hívta a New Jersey törvényhozás képviselőit Jon Corzine, New Jersey kormányzója. A képviselőház a péntek éjféli törvényi határidőig nem tudta elfogadni az állam költségvetését, ezért hétfőn már nem nyitottak ki az állami hivatalok, szerdán, a nemzeti ünnep után pedig a kaszinók is bezárhatnak.

Az Egyesült Államokban Nevada mellett New Jerseyben legális a szerencsejáték, a törvényességi felügyeletet viszont közalkalmazottak látják el. Ők azonban elfogadott költségvetés híján nem kaphatnak fizetést, azaz nem is dolgozhatnak, ezért a kaszinóknak is be kell zárniuk. Igaz, ez hatalmas bevételkiesést jelent az amúgy is 4,5 milliárd dolláros költségvetési hiánnyal küzdő államnak.

A demokrata Corzine a költségvetés hiányának mérséklésére 6-ról 7 százalékra tervezte emelni az általános forgalmi adót. (Az áfa az Egyesült Államokban tagállami hatáskör, mértéke államonként változó, a 6-7 százalékos mérték átlagosnak számít.)

Terve pont párttársai ellenállásán bukott el. A kudarc miatt New Jersey költségvetés nélkül maradt, ezt a patthelyzetet akarja megoldani most Corzine az ünnepnapra elrendelt rendkívüli ülésszakkal. A CNN értesülései szerint Corzine addig akarja üléseztetni a törvényhozást, amíg valamilyen kompromisszumos megoldást nem találnak és el nem fogadják a költségvetést.

A kormányzó demokrata párttársai szerint a megegyezés eddig sem rajtuk múlt. "Számtalan elfogadható költséglefaragást és bevételnövelő megoldást javasoltunk az áfa emelése helyett, de a kormányzó az állam bezárása árán is át akarja verni együgyű küldetését" - nyilatkozta a CNN-nek Joseph Roberts, a törvényhozás demokrata elnöke.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!