Angelika
-4 °C
3 °C

Lezuhant egy vadászgép az USA-ban

2002.01.10. 17:59
A New Jersey-i Nemzeti Gárda F-16-os vadászgépe csütörtökön gyakorlat közben egy autópályára zuhant. A pilóta katapultált, kórházban ápolják.
Könnyű sérüléseket szenvedett az amerikai New Jersey szövetségi állam Nemzeti Gárdájának egyik pilótája, akinak F-16-os vadásgépe csütörtökön helyi idő szerint nem sokkal délelőtt 11 előtt lezuhant.

A gép Atlantic City közelében a Garden State Parkway autópálya mellett, erdős területre zuhant. A törmelékből a nagy forgalmú észak-déli irányú főútra is jutott - mondta el az AP-nek John Hagerty, a szövetségi állam rendőrségének szóvivője. Egyelőre nincs információ arról, hogy a földön bárki megsérült volna. A baleset helyszínén vegyvédelmi alakulatok takarítják a roncsokat.

Az F-16-os a nagy amerikai városok feletti, szeptember 11. után elrendelt rendszeres légtérvédelemben vett részt. John Dwyer ezredes, az Air National Guard illetékese szerint azonban a lezuhant gép nem harcba keveredett, hanem gyakorlat közben zuhant le.

A Nemzeti Gárda pilótái a Pomona támaszpontról indulva rendszeresen 4-7 órás ellenőrző repüléseket hajtanak végre New York felett. F-16-osok más gépek illetve földi célok elleni harcra egyaránt alkalmasak. A Nemzeti Gárda egyik F-16-osa 2000 szeptemberében motorhiba miatt Atlantic City mellett az óceánba zuhant. Akkor az a pilóta is sikeresen katapultált.