Blanka, Bianka
10 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Észak-Korea totális háborúval fenyeget

2003.02.06. 10:14
Észak-Korea arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy totális háború robban ki a Koreai-félszigeten, ha az Egyesült Államok megelőző támadást intéz észak-koreai nukleáris létesítmények ellen.
A sztálinista phenjani vezetés fenyegetőzése azután hangzott el, hogy Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter terrorista rezsimnek minősítette az észak-koreai kormányt. Rumsfeld hangsúlyozta azt is, hogy Észak-Korea nukleáris fegyvert készíthet atomprogramjának újraindítása révén. - Ezt a világnak nagyon komolyan kell vennie - mondta a miniszter szerdán egy kongresszusi meghallgatáson.

Békés célú nukleáris létesítmények

Rumsfeld kijelentéseit kommentálva a Rodong Szinmun észak-koreai pártlap azzal vádolta Washingtont, hogy a Koreai-félsziget térségében tartózkodó amerikai haderő megerősítését tervezi, emellett megelőző jellegű csapást akar mérni a jongbjoni nukleáris létesítményekre. Phenjan azt állítja, hogy a jongbjoni atomerőművet elektromos energia termelésének céljából indítja újra. A Rodong Szinmun az AP által ismertetett cikkben arra figyelmeztetett, hogy "totális háború robban ki, ha az Egyesült Államok váratlanul megtámadja békés célú nukleáris létesítményeinket".

Az Egyesült Államok tagadja, hogy Észak-Korea megtámadását tervezné.