Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Észak-Korea atombombával fenyeget

2006.03.21. 17:44
Észak-Korea nukleáris megelőző csapással fenyegeti az Egyesült Államokat. A kommunista ország szerint Amerika felel a félszigeten kialakult feszült helyzetért. A fenyegetettség érzése a közelgő közös hadgyakorlattal magyarázható.

Az Egyesült Államok elleni megelőző atomcsapást tartja biztonsága hatásos eszközének Észak-Korea. A phenjani külügyminisztérium szóvivője szerint országa azért épített nukleáris fegyvert, hogy elháríthassa az amerikai fenyegetést. Az Egyesült Államoknak sohasem volt monopóliuma a megelőző csapásra, vélekedett a szóvivő, aki szerint a félszigeten kialakult feszült helyzetet Washington "ellenséges politikája" idézte elő.

A hivatalos északi-koreai hírügynökség beszámolója szerint "Észak-Korea nem fog ölbe tett kézzel ülni, miközben az Egyesült Államok azt hangoztatja, hogy joga van megelőző csapásmérésre a Koreai-félszigeten. A megelőző csapás nem csak Amerika monopóliuma". Észak-Koreának van mivel válaszolnia az agresszióra, hiszen az ország rendelkezik az elrettentéshez szükséges atomerővel, mondta a külügyi szóvivő.

A kommunista ország a múlt héten figyelmeztetett, hogy megerősíti hadseregének létszámát a hétvégére tervezett közös hadgyakorlatra az Egyesült Államokkal. A szóvivő azt is elmondta, hogy okos lépés lenne, ha az amerikai együttműködés hasonlóan működne Észak-Koreával, mint Indiával.

India példája

Bush amerikai elnök márciusban írt alá megállapodást, miszerint India megnyit néhány atomerőművet nemzetközi megfigyelők számára nukleáris üzemanyagért és szaktudásért cserébe. A szerződést annak ellenére aláírták, hogy India nem hajlandó csatlakozni az atomsorompó-egyezményhez. Észak-Korea szerint az Egyesült Államok kedvezményeket biztosít Indiának.

Észak-Korea tavaly jelentette be először, hogy nukleáris fegyverek vannak a birtokában. Független források egyelőre nem erősítették meg az információt, de szakértők szerint az ország atomreaktoraiból elegendő plutóniuma származhat legalább fél tucat fegyver készítéséhez.

A hatoldalú tárgyalások november óta nem haladnak érdemben, mert az Egyesült Államok pénzhamisítás és pénzmosás miatt szigorításokat alkalmazott az országgal szemben. Észak-Korea azonban ilyen feltételek mellett nem ül tárgyalóasztalhoz, csak ha partnere felhagy a szankciókkal. A tárgyalásokon a két Koreán kívül az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország vesz részt.