Sára, Márió
2 °C
6 °C

Átköpködnek a határon az észak-koreai katonák

2006.10.12. 10:10
Köpködéssel, beintésekkel provokálják a dél-koreai és az amerikai katonákat az észak-koreaiak a világ legfelfegyverzettebb határszakaszán. Az amerikaiakat határozottan utasították, hogy ne üljenek fel a provokációnak.

Köpködnek, kezükkel a torok elvágását imitálják és fuckoffot mutogatnak a határ túloldalán őrködő dél-koreai katonáknak az észak-koreaiak a hétfői kísérleti atomrobbantás óta, nyilatkozta a Guardiannak egy amerikai katonai szóvivő. Jose DeVarona őrnagy szerint a kommunista hadsereg egyértelműen összetűzést akar kiprovokálni a nevében demilitarizált, valójában a világ legsűrübben felfegyverzett határának számító tűzszüneti vonal térségében.

A határzónában szolgálatot teljesítő kétszáz amerikai katona határozott utasítást kapott rá, hogy semmilyen formában ne reagáljanak a provokációra, írja a Guardian. A dél-koreai hadsereg ugyanakkor már az atomháború lehetőségére is felkészült.

Növekvő büszkeség

"Büszkék lettek, egyre magabiztosabban szólogatnak át a határon" - mondta DeVarona. Az északi és a déli katonák Pamindzsonnál vannak legközelebb egymáshoz a négy kilométer széles, 260 kilométer hosszú demilitarizált övezetben. Pamindzson az egyetlen átkelő, így igazi turistalátványosságnak számít. A települést az amerikai vezetésű ENSZ-csapatok és az észak-koreai hadsereg közösen ellenőrzi.

A Guardian riportere ottléte alatt nem tapasztalt provokációt, de vendéglátói szerint a sztálinista állam katonái csak a vendégjárás tiszteletére fogták vissza magukat. A határon álló hét katona mindössze annyit tett, hogy tisztjük vezetésével a határvonalra masíroztak, majd tíz percig némán farkasszemet néztek a tévétársaságok kameráival.

Fél órával később ugyanez a csapat orosz stílusú díszlépésben masírozott végig a határvonalon. Ezután röviden tárgyaltak az ENSZ-katonák vezetőivel. Chris Dignan amerika haditengerészeti alezredes tájékoztatása szerint egy, dél-koreai területen partra vetett észak-koreai katona holttestét kérték el az ENSZ-alakulatoktól.