Jenő
-2 °C
6 °C

Félnek a koreai rakétáktól az amerikaiak

2007.02.28. 10:57
Bár a február közepi megállapodás az észak-koreai atomprogram felfüggesztéséről bizakodással töltötte el az amerikaiakat, a katonai hírszerzés igazgatója szerint "nem évek kérdése", hogy Észak-Korea az Egyesült Államokat is elérő rakétákat építsen. Ráadásul az atomprogram felfüggesztését sem tudják a kellő mélységben ellenőrizni.

Észak-Korea technikailag elég felkészült ahhoz, hogy az Egyesült Államokat is elérő, interkontinentális ballisztikus rakétát építsen, jelentette ki Michael Maples altábornagy, az amerikai katonai hírszerzés (DIA) igazgatója. Maples szerint az északiak tanultak a tavaly júliusi sikertelen rakétatesztjükből, amikor a Taepodong–2-es interkontinentális rakétájuk pár kilométer megtétele után a tengerbe zuhant, írja az AFP.

"A technikai képességeik megvannak, csak eddig még nem tudták sikerrel tesztelni a rakétát" – jelentette ki Maples a szenátus Fegyveres Erők Bizottságában. Arra a kérdésre, hogy becslése szerint mennyi idő múlva lehet képes Észak-Korea az Egyesült Államokat elérésére, azt felelte, "ez nem évek kérdése".

Maples az Egyesült Államokat fenyegető globális veszélyekről számolt be a szenátusi bizottságban. Összességében Észak-Koreát és Iránt nevezte a legnagyobb fenyegetésnek.

Maples kicsit pesszimistán nyilatkozott az Észak-Koreai leszerelésről elért megállapodásról is. Mint mondta, az amerikai titkosszolgálatoknak nincs lehetőségük kellő mértékben ellenőrizni azt, hogy az északiak valóban betartják a megállapodás feltételeit.

"Sok mindent képesek vagyunk ellenőrizni, de nem olyan részletesen, mint azt önök elvárnák" – jelentette ki a bizottság előtt Maples. Az AFP jelentése szerint az amerikai titkosszolgálatok mindazonáltal visszaminősítették az észak-koreai atomprogramot. Jelenlegi becslésük szerint az ugyan még mindig tart, de immár csak közepes tempóban zajlik a fejlesztés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?