Valér
4 °C
8 °C

Luxuselvonás Észak-Koreának

2006.10.14. 19:49
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának mind a 15 tagja megszavazta az Észak-Korea elleni szankciót. Az amerikaiak Kína és Oroszország kedvéért nem fenyegetnek katonai akcióval.

Egyhangú határozatot hozott az ENSZ Biztonsági Tanácsa Észak-Koreával szemben. Az Egyesült Államok finomított javaslatát Oroszország és Kína is elfogadta.

"Nagyon határozott választ adunk" - jelentette ki a határozatról Sir Emry Jones brit ENSZ-nagykövet a BBC-nek.

Az amerikaiak tervei szerint a határozatról már pénteken szavaztak volna, de Oroszország és Kína kifogásokat fogalmazott meg a szöveggel kapcsolatban. "A határozat nem tartalmazhat utalást az erő bevetésére, a szankciók nem irányulhatnak az észak-koreai népre" - jelentette ki Szergej Ivanov orosz védelmi minsizter.

A módosítások ellenére John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet elégedetten nyilatkozott. "Nagyon elégedettek vagyunk a gyors megállapodással, és azzal, hogy a 15 BT-tag közös ajánlásával készült a határozat" - nyilatkozta a BBC-nek.

Az eredeti szankcióterv szigorította volna az észak-koreai állampolgárok beutazását a világ országaiba, de például enyhítette volna a kereskedelmi hajókra vonatkozó blokádot és az észak-koreaiak a pénzmosás miatt korlátozott bankszámlanyitási jogait.

Az ENSZ BT 1718-as határozata együttműködésre szólít minden országot, nehogy Észak-Korea tömegpusztítófegyver- vagy rakétagyártáshoz való alkatrészekhez, alapanyagokhoz jusson. A szankciót teherhajók átkutatásával ellenőrizhetik. Tilos továbbá bármilyen más fegyvert és luxusárút exportálni Észak-Koreába. A határozat lehetővé teszi, hogy utazási tilalommal sújtsák azokat az embereket és családtagjaikat, akik támogatják vagy népszerűsítik az észak-koreai fegyverprogrammal kapcsolatos phenjani politikát.

Észak-Korea állítása szerint hétfőn atombombát robbantott. A nukleáris robbantás tényét a dél-koreai titkosszolgálat megkérdőjelezte, amirikai hírszerzők szerint azonban radioaktív anyagrészecskéket mutattak ki Észak-Korea egén. A kísérlet bizonyosan kudarcot vallott, alig 0,2 kilotonnás ereje volt, azaz gyengébb volt még a Hirosímára dobott első atombombánál is.