Piroska
-2 °C
5 °C

Észak-Korea választhat, jövőt vagy atombombát akar

2006.10.05. 08:12
Még Oroszország is elfogadhatatlannak nevezte, hogy Észak-Korea atomrobbantásra készül. A nukleáris kérdésekben engedékeny Kína szerint azonban a sztálinista rezsim "önmérsékletet fog tanúsítani", ezért inkább az eddig teljesen értelmetlen tárgyalásokat folytatnák.

Észak-Korea választhat a jövő és a nukláris fegyver között, "mindekttőt egyszerre" nem birtokolhatja, jelentette ki Cristopher Hill amerikai különmegbízott, az észak-koreai atomfegyverprogram felfüggesztését célzó tárgyalások amerikai delegációjának vezetője, írja a BBC. Hill azt nem részletezte, hogy a sztálinista rezsim milyen megtorlásra számíthat, ha ígéretéhez híven kísérleti atomrobbantást hajt végre.

Oroszország is elítéli

Az Egyesült Államok közös fellépést vár szövetségeseitől. Ugyanakkor ENSZ-nagykövetük, John Bolton szerint pillanatnyilag még megosztottak a szövetségesek. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Tom Casey mégis reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben lépések történhetnek Észak-Korea megfékezésére.

A kísérleti atomrobbantást még Oroszország is elfogadhatatlannak nevezte. Cristopher Hill is határozott diplomáciai fellépést sürgetett. "Még nem tudom mit teszünk, de az biztos, hogy nem várjuk meg, hogy Észak-Korea atomhatalommá váljon" - jelentette ki a BBC-nek.

Kína bekavar

A nukleáris kérdésekben különösen engedékeny Kína viszont nyugalomra intett, mondván Észak-Korea "megfelelő önmérsékletet fog tanúsítani". Kína szerint a kérdést az eddig teljesen eredménytelen hatoldalú tárgyalásokon (Kína, Oroszország, Észak-Korea, Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok megbeszélésein) kéne rendezni.

Észak-Korea kedden jelentette be, hogy kísérleti atomrobbantást kíván végrehajtani. A kísérlet leginkább magát az országot fenyegeti, tekintve, hogy legutóbb az interkontinentálisnak szánt rakétáik is alig érték el a tengert Korea partjainál idén nyári tesztkilövésük után.