Valér
-2 °C
0 °C

A Moszad gyilkolhatta meg az iráni atomtudóst

2007.02.05. 12:03
Az izraeli titkosszolgálat állhat az iráni atomfizikus, Ardesir Hasszánpur meggyilkolása mögött, állítja a texasi Stratfor hírszerző központ munkatársa. A 44 éves férfi állítólag gázmérgezésben halt meg. Az atomtudós uránium-hexafluorid gáz előállításán dolgozott, amit urándúsításhoz használnak alapanyagként a natanzi erőműben.

Egy iráni atomtudós rejtélyes körülmények közt vesztette életét, adta hírül az amerikai külügyminisztérium támogatásával működő iráni rádióadó, a Farda. A 44 éves Ardesir Hasszánpur atomfizikust az izraeli Moszad gyilkolhatta meg, írja egy névtelen titkosszolgálati forrásra hivatkozva a Times Online.

A Farda beszámolója szerint Hasszánpur halálára január 21-én derült fény, ekkor már hat napja halott volt. A riport szerint gázmérgezésben vesztette életét, arra azonban nem tértek ki, hogy az eset pontosan hol és mikor történt. A halálesetet egy nukleáris biztonságról szóló konferencián jelentették be.

Hasszánpur az iszfahani erőműben dolgozott, ahol uránium-hexafluorid gázt állítanak elő, amit aztán a natanzi erőműben urándúsításra használnak. Natanzban a Nyugat gyanúja szerint Irán nukleáris fegyvert fejleszt.

Amerika Izraelre mutat

A texasi Stratfor hírszerző központ munkatársa, Rheva Bhalla információi szerint a gyilkosságot az izraeli Moszad követte el, akik már korábban is azzal fenyegetőztek, hogy megakadályozzák Irán atomtörekvéseit, és nem hagyják, hogy nukleáris fegyverre tegyenek szert.

Hasszánpur 2004-ben elnyerte Irán katonai kutató díját, valamint első díjjal jutalmazták a tavalyi Karazmi nemzetközi tudományos fesztiválon Iránban.

Az iráni elnök, Mahmud Ahmadinezsád várhatóan jövő vasárnap, az iszlám forradalom 28. évfordulóján jelenti be, hogy 3000 centrifugát helyeztek üzembe Natanzban, amivel már ipari méretekben folyhat az urándúsítás.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megfigyelői azt állítják, hogy több száz szakember és fizikai munkás dolgozik lázasan, hogy összeállítsák a felszerelést az erőműben, írja a Times Online.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!