Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Észak-Korea hatvan napon belül megkezdi atomarzenálja leszerelését

2007.02.13. 12:34
Egymillió tonna kőolajért cserébe Észak-Korea lemondott atomfegyvereiről. A leszerelést hatvan napon belül kell megkezdenie, a folyamatot nemzetközi ellenőrök felügyelik majd.

Immár a megállapodástervezetet kidolgozó kínai delegáció szerint is megállapodás született Észak-Korea atomarzenáljának felszámolásáról a pekingi hatoldalú tárgyalásokon. Az aláírt egyezség értelmében Észak-Korea vállalta, hogy 60 napon belül elkezdi felszámolni atomfegyver-arzenálját, ennek keretében elkezdi bezárni jongbjoni atomerőművét, és lehetővé teszi nemzetközi szakembereknek, hogy ezt a helyszínen ellenőrizzék.


Ha ezek teljesülnek, cserébe kap 50 ezer tonna fűtőolajat vagy ennek megfelelő értékű más gazdasági segélyt, és a hat ország külügyminiszteri találkozót tart. A korábban megígért egymillió tonna fűtőolaj fennmaradó nagy részét, 950 ezer tonnát abban az esetben kapja meg Phenjan, ha már teljesen üzemen kívül helyezte a fővárostól száz kilométerrel északra található erőművet. Dél-Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország a megállapodás szerint egyenlő arányban viseli a segélynyújtás terheit.

Egy név nélkül nyilatkozó dél-koreai illetékes szerint Phenjan azonnal megkapja a segélyt, amint teljesíti vállalásait, függetlenül az időtényezőtől. Az Egyesült Államok kötelezettséget vállalt arra, hogy tárgyalásokat kezd Phenjannal a diplomáciai kapcsolatok felvételéről, két hónapon belül törli Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájáról, és feloldja a Phenjannal szembeni kereskedelmi szankciókat.

A megállapodás felszólítja résztvevőit, hogy 30 napon belül hozzanak létre öt munkacsoportot az északkelet-ázsiai békét és stabilitást veszélyeztető ügyek megvitatására. A dél-koreai illetékes szerint a hazája által vezetendő egyik munkacsoport a térség energetikai együttműködéséről, egy Oroszország által vezetendő csoport pedig a térség tartós békéjének megteremtéséről fog tanácskozni. Két munkacsoport feladata az észak-koreai-amerikai, illetve az észak-koreai-japán kétoldalú kapcsolatok rendezése lesz. Megalakítanak egy nemzetközi fórumot is a két Korea közötti fegyverszüneti megállapodást felváltani hivatott tartósabb békemegállapodásról.