Jácint
16 °C
31 °C

Észak-Korea hatvan napon belül megkezdi atomarzenálja leszerelését

2007.02.13. 12:34
Egymillió tonna kőolajért cserébe Észak-Korea lemondott atomfegyvereiről. A leszerelést hatvan napon belül kell megkezdenie, a folyamatot nemzetközi ellenőrök felügyelik majd.

Immár a megállapodástervezetet kidolgozó kínai delegáció szerint is megállapodás született Észak-Korea atomarzenáljának felszámolásáról a pekingi hatoldalú tárgyalásokon. Az aláírt egyezség értelmében Észak-Korea vállalta, hogy 60 napon belül elkezdi felszámolni atomfegyver-arzenálját, ennek keretében elkezdi bezárni jongbjoni atomerőművét, és lehetővé teszi nemzetközi szakembereknek, hogy ezt a helyszínen ellenőrizzék.


Ha ezek teljesülnek, cserébe kap 50 ezer tonna fűtőolajat vagy ennek megfelelő értékű más gazdasági segélyt, és a hat ország külügyminiszteri találkozót tart. A korábban megígért egymillió tonna fűtőolaj fennmaradó nagy részét, 950 ezer tonnát abban az esetben kapja meg Phenjan, ha már teljesen üzemen kívül helyezte a fővárostól száz kilométerrel északra található erőművet. Dél-Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország a megállapodás szerint egyenlő arányban viseli a segélynyújtás terheit.

Egy név nélkül nyilatkozó dél-koreai illetékes szerint Phenjan azonnal megkapja a segélyt, amint teljesíti vállalásait, függetlenül az időtényezőtől. Az Egyesült Államok kötelezettséget vállalt arra, hogy tárgyalásokat kezd Phenjannal a diplomáciai kapcsolatok felvételéről, két hónapon belül törli Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájáról, és feloldja a Phenjannal szembeni kereskedelmi szankciókat.

A megállapodás felszólítja résztvevőit, hogy 30 napon belül hozzanak létre öt munkacsoportot az északkelet-ázsiai békét és stabilitást veszélyeztető ügyek megvitatására. A dél-koreai illetékes szerint a hazája által vezetendő egyik munkacsoport a térség energetikai együttműködéséről, egy Oroszország által vezetendő csoport pedig a térség tartós békéjének megteremtéséről fog tanácskozni. Két munkacsoport feladata az észak-koreai-amerikai, illetve az észak-koreai-japán kétoldalú kapcsolatok rendezése lesz. Megalakítanak egy nemzetközi fórumot is a két Korea közötti fegyverszüneti megállapodást felváltani hivatott tartósabb békemegállapodásról.