Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Máris összeomlott a megállapodás Észak-Koreával

2005.09.20. 09:14
Egy nap sem kellett Észak-Koreának a hétfői, történelminek nevezett megállapodás felrúgására. A sztálinista rezsim megmakacsolta magát, csak akkor állítja le atomfegyverprogramját, ha egy működő reaktort kap cserébe.

Bár csak hétfőn jelentették be, keddre már össze is omolhat az észak-koreai atomprogram felfüggesztéséről kötött, születésekor még történelminek nevezett megállapodás. Az atomválságot az urándúsítás újraindításával három éve kirobbantó sztálinista rezsim a hétfői - szakértők által akkor is inkább csak szép szavaknak tartott - megállapodásban vállaltakkal szemben kedden bejelentette, hogy addig nem hajlandó felfüggeszteni atomfegyverprogramját, amíg nem kap egy működő polgári atomerőművet, jelentette a CNN.


Kim Kye Gwan

A hétfőn beharangozott megállapodás értelmében Észak-Korea segélyeket és biztonsági garanciákat kapna, ha feladja atomprogramját. Az Egyesült Államok az oroszok és a kínaiak nyomására abba is beleegyezett, hogy Észak-Korea a jövőben polgári atomerőművet létesítsen. A phenjani rezsim keddre megfordította a követelést, a leszerelést az atomerőmű felépítéséhez köti, írja a BBC.

"Azt követelik tőlünk, hogy adjunk fel mindent, de nem fogunk mi feladni elsőként dolgokat" - jelentette ki a tárgyalások után Kim Kye Gwan északi külügyminiszter. Elemzők szerint a sztálinista vezetés célja, hogy minél hosszabb ideig fennálljon a jelenlegi patthelyzet.