Szilárda
-4 °C
2 °C

Esélyt látnak a megállapodásra a koreai atomvitában

2007.02.09. 17:09
Meglepően optimistán nyilatkozott a 2003 óta teljesen eredménytelenül zajló, az észak-koreai atomprogram felszámolását célzó tárgyalások pénteki napján az amerikai tárgyaló. Hill szerint közel a megállapodás, bár ezt rajta kívül egyelőre senki sem látja.

Közelinek tűnik a megállapodás, jelentette ki optimistán az amerikai megbízott, Cristopher Hill az észak-koreai atomprogram felszámolását célzó hatoldalú tárgyalások pénteki fordulója után Pekingben. Mint mondta, egy-két támában még vannak nézeteltérések, de "az alapvető kérdésekben sikerült megegyezni".

Észak-koreai tárgyalópartnere, Kim Kje Gvan ennél visszafogottabb volt, ő inkább a nézeteltéréseket hangsúlyozta, szerinte csak egy-két kérdésben alakult ki egyetértés.

Hasonlóan visszafogott volt a japán küldötség vezetője, Szaszae Kenicsiro is, aki szerint nincs kilátás a megegyezésre. "Bizonyos területeken haladást értünk el, más területeken viszont akadályokba ütköztünk" – mondta.

A hatoldalú tárgyalásokon közvetítő kínai küldöttség pénteken terjesztette elő megállapodási javaslatát az észak-koreai atomprogram leszerelésének első lépéseiről, illetve arról, hogy a tárgyalásokon részt vevő többi állam mivel "jutalmazza" Phenjant ezekért a lépésekért.

A javaslat előirányozza, hogy Észak-Koreának két hónapon belül le kell zárnia jongbjoni atomreaktorát és négy további nukleáris létesítményét. Cserébe kártalanítást ajánlanak a sztálinista rezsimnek. Egyéb részletek nem szivárogtak ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!