Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Keretmegállapodás születhet az észak-koreai atomvitában

2007.02.13. 08:17
Keretmegállapodás megszületéséről számolt be az észak-koreai atomprogramról folyó tárgyalások amerikai delegációjának a vezetője. Cristpher Hill nem árult el részleteket a tervezetről, amit még a tárgyaló országok kormányainak is jóvá kell hagynia.

Megállapodásról számolt be Cristopher Hill, az amerikaiak főtárgyalója az észak-koreai nukleáris program felfüggesztéséről szóló pekingi tárgyalások maratoni hétfői ülése után, jelentette a BBC. A részleteiben, sőt, nagyvonalakban sem ismertetett alkuról az észak-koreai küldöttek nem nyilatkoztak.

Hill tájékoztatása szerint a keretmegállapodást a kínaiak dolgozták ki, és azt tudomása szerint az Egyesült Államok kormánya támogatja. A tervezetet már megküldték a tárgyalásokon részt vevők – az amerikaiak és az észak-koreaiak mellett Kína, Oroszország, Japán és Dél-Korea delegációi tárgyalnak – kormányainak. A kormányok hozzájárulása után véglegesíthetik a megállapodást.

Ha életbe is lép a megállapodás, az csak a további tárgyalások kereteit adja meg. Az észak-koreai leszerelési tárgyalások 2005-ben kezdődtek, és már harmadik éve folynak gyakorlatilag eredménytelenül. Utoljára 2005. szeptemberében sikerült részmegállapodást kötni, de azt Észak-Korea hamar felrúgta, mivel vitái voltak az Egyesült Államokkal a végrehajtásáról.

Ha valóban megszületett a megállapodás, az is legfeljebb fontos első lépés lehet, vélekedett a BBC elemzője is. Véleménye szerint ezt még hosszú tárgyalások követhetik, amik minden bizonnyal többször megszakadnak majd.

Bár a megállapodásról semmilyen részlet nem szivárgott ki, az eddigi tárgyalásokból gyanítható, hogy Észak-Koreának energiaszállítást ígértek atomreaktora leállításáért cserébe. A legutóbbi tárgyalási forduló ugyanis azért fulladt kudarcba, mert Észak-Korea keveselte az atomerőmű leállítása fejében felajánlott nyersolajszállítások mennyiségét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!